Eksistentiaalinen tuki
Mitä eksistentiaalinen tuki on?
Eksistentiaalinen pohdinta kattaa elämän merkitykseen ja tarkoitukseen liittyvän pohdinnan, henkilökohtaiset arvot, asenteet, eettiset kysymykset ja uskomukset. Siihen kuuluu kokemus yhteydestä ja suhteet toisiin ihmisiin, maailmankaikkeuteen transsendenssiin tai Jumalaan.
Ihmisen elämänarvot ja asenteet sairauteen, elämän rajallisuuteen ja kuolemaan vaikuttavat siihen, millaiseksi palliatiivisen hoidon ja saattohoidon vaiheet muodostuvat. Kokemukseen elämän päätösvaiheesta vaikuttavat käsitykset siitä, mikä elämässä on arvokasta, millaista on hyvä elämä tai ihmisarvoinen kuolema, tai mitä kuoleman jälkeen tapahtuu.
Sairastuminen aiheuttaa epävarmuutta ja vahvistaa eksistentiaalista pohdintaa. Oma elämä on muuttunut pysyvästi ja elämänhallinnan tunne on heikentynyt. Lisäksi mieltä voi painaa huoli läheisten selviytymisestä. Pohdinta voi olla huolta, joka kasvaa kuolemanpeloksi. Sairaus vaikuttaa ihmisen omiin mahdollisuuksiin ja kykyihin ratkaista eksistentiaalisia haasteita. Puhuminen yleensä helpottaa.
Eksistentiaalinen pohdinta aktivoituu esimerkiksi silloin, kun potilaan voinnissa tai hoidossa tapahtuu muutos, tai kun potilas menettää jotain itselleen tärkeää. Muutos synnyttää tarpeen jäsentää ja sanoittaa sitä, mitä tilanne merkitsee. Prosessiin liittyy sen arvioiminen, mistä joutuu luopumaan.
Eksistentiaalista tukea annetaan moniammatillisen tiimin toimesta palliatiivisen hoidon eri vaiheissa.
Sairaalateologin tarjoama eksistentiaalinen tuki
Sairaalateologit tarjoavat eksistentiaalista tukea, joka on maksutonta ja tarkoitettu kaikille potilaille ja läheisille elämänkatsomuksesta riippumatta.
Potilas tai läheinen voi puhua sairaalateologin kanssa luottamuksellisesti itselleen tärkeistä asioista. Esimerkiksi tilanteen herättämistä tunteista, huolista, peloista, ihmissuhteista, eletystä elämästä, arjen asioista ja lähestyvästä kuolemasta. Sairaus voi nostaa pintaan myös parisuhteeseen ja läheisten kanssa elettyyn elämään liittyviä asioita, joista on tärkeä puhua.
Sairaalateologin työote on terapeuttinen, potilaslähtöinen ja ratkaisukeskeinen. Tavoitteena on tukea potilasta / läheistä löytämään omat vastauksensa eksistentiaaliseen pohdintaan sekä voimavaroja, jotka tukevat selviytymistä.
Sairaalateologiin saa yhteyden hoitohenkilökunnan kautta. Hän tapaa potilaan / läheisen potilashuoneessa tai muussa sopivassa tilassa.
Mahdollisuus luottamukselliseen keskusteluun, toisen ihmisen läsnälo, katse, kohdatuksi ja kuulluksi tuleminen auttavat tasapainon löytämisessä. Sairaalateologin kanssa potilas voi käsitellä asioita omatahtisesti ja turvallisesti.
(muokattu TtT, teologian maisteri, diakonissa Virpi Sipolan tekstistä 2024)
Last modified 24.10.2024