Järjestöjen tarjonta ja vertaistuki

Vertaistuen juuret ovat Suomessa AA-ryhmätoiminnassa, joka perustuu 12 askeleen ohjelmaan.  NA-ryhmät ovat tarkoitettu narkomaaneille, Al-Anon-ryhmät on tarkoitettu alkoholistien läheisille ja AA-ryhmissä toipuvat raittiuteen pyrkivät alkoholistit. Tampereella on lisäksi toiminut myös KEHÄ-ryhmä, jonka ohjelma poikkeaa jonkun verran AA-ohjelmasta.

Ainutlaatuinen toimintamuoto maailmassa on A-Kiltatoiminta. A-killoissa on päihdetoipumiseen liittyvää vertaistukea annettu ja saatu 1960-luvun alusta lukien ja Tampereella A-Killan juuret ovat vuodessa 1962 vaikka yhdistys on perustettu 1968. Tampereen A-Killassa vertaistukea saa osallistumalla toimintaan, joko keskusteluryhmissä tai erilaisten harrastusten, retkien tai muun toiminnan parissa. A-killan MM-ryhmä tarjoaa mahdollisuuden muutokseen perjantaisin klo 18.00 Kumppanuustalo Arttelissa vuoden jokaisena perjantaina. Toki pitää muistaa, että monet AA-pohjaiset ryhmät kokoontuvat myös katkeamattomasti ympärivuoden.

Päihdetoipujien vertaistukea tapahtuu kaikissa järjestöissä tai yhteisöissä, joissa päihdetoipujat kohtaavat. Vertaistuki ei ole kenenkään omaa vaan perustuu aina kahden tai useamman henkilön väliseen vuorovaikutukseen, jossa keskustelun tai myös toiminnan kautta välittyy toipumiseen tai kuntoutumiseen liittyvää tärkeää kokemustietoa.

Vertaistukeen liittyy voimakkaasti sanomaton ja/tai myös julkilausuttu yhteinen merkitysmaailma, jossa yhdistyvät niin ymmärrys päihdekäytön myötä syntyneistä ongelmista ja toipumisesta. Siihen yhdistyy usein tärkeinä elementteinä yhteisöllisyys, yhdessä oleminen sekä tekeminen.

Jo varhaisessa vaiheessa vertaisen kohtaaminen saattaa herättää ajatuksen muutoksesta. Päihdetoipuja on usein käynyt läpi paljon elämänhallinnan ongelmia. Näin hän voi toimia oivallisena vertaisena tilanteessa, jossa näkyvät ongelmat ovat elämänhallintaan liittyviä.

Päihdehoitoon sitoutumisessa vertaistuki on tärkeää. Vertaisen kertomus kokemuksesta: ”Minäkin halusin lykätä hoitoa, mutta parempi olisi ollut mennä hoitoon”, saattaa toimia. Vertainen myös tietää mitkä asiat ovat hänen kohdallaan toimineet motivaattoreina. Yhdessä ja yhteisen ongelman kanssa on helpompi suostua hoitoon.

Vertaisuus alkaa monesti jo hoidossa ollessa ja se saattaa kestää jopa koko loppuelämän. Siksi hoidossa on tärkeää tukea vertaistuellisten elementtien rakentumista. Kuntoutumisessa ja elämänhallinnan tukemisessa on keskeistä päihteetön toimintaympäristö ja -yhteisön tuki: raittiita kavereita ja päihteetöntä yhdessä olemista ja tekemistä. Vertaisten kanssa saa mahdollisuuden harjoitella elämänhallintaa uusissa sosiaalisissa tilanteissa, joissa on kuitenkin poissuljettu paine käyttää päihteitä. 

Elämänhallinnan kannalta on välttämätöntä, että ihminen tuntee olevansa hyväksytty. Vertaistuki järjestöissä on monelle toipujalle vuosikausien mittainen matka uuteen elämäntapaan.

Last modified 5.12.2024