Lapsiperheiden päihteettömyyden tukeminen

Lapsen odotus ja syntymä on oivallinen ajankohta perheen muuttaa elintapojaan terveellisempään suuntaan ja valjastaa käyttöön jo olemassa olevat terveyttä suojaavat voimavarat. Tulevat vanhemmat ja keskiössä etenkin odottaja ovat avoimia elämänmuutokselle ja haluavat turvata sikiön ja tulevan lapsen mahdollisimman terveen kehityksen. Tavoitteena on auttaa vanhempia tukemaan lasta hänen yksilöllisten voimavarojensa kehittymisessä, positiivisen elämänasenteen löytämisessä ja elämänhallinnassa. Päihteetöntä elämää tukee vahva itsetunto, elämän kokeminen mielekkäänä sekä kyky kohdata myös vastoinkäymisiä. Kun lapsi opettelee terveellisiä elintapoja ja asenteita niitä kohtaan, on perheen merkitys suuri. Perheitä kohtaavat ammattilaiset voivat olla tässä lapsiperheiden tukena.

Äitiysneuvola

Odottavat äidit ja koko perhe ovat tärkeä kohderyhmä päihteettömyyden tukemisessa. Sikiön hyvän kasvun ja kehityksen vuoksi äitien tulisi olla päihteettömiä koko raskauden ajan. 

Raskaana olevien ja puolisoiden päihdetaustaa ja -käyttöä kartoitetaan ensimmäiselle neuvolakäynnille täytettävillä sähköisen äitiyskortti iPanan alkoholi- ja päihdekyselyillä. Alkoholin käyttöä kartoitetaan AUDIT-kyselyllä ja tupakoinnista sekä huumeiden käytöstä kysytään niin ikään esitietolomakkeen suorilla kysymyksillä aiemmasta ja nykyisestä käytöstä. Tarvittaessa asiakkaalla täytätetään nikotiinitesti. Nämä lomakkeet käydään läpi ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Lisäksi rv 15-18 tehtävässä laajassa tarkastuksessa äitiysneuvolassa kartoitetaan tarvetta lisätietoon päihteiden vaikutuksesta raskauden kulkuun ja sikiöön. Tarvittaessa päihteiden käytöstä kysytään jokaisella neuvolakäynnillä, ja tuetaan asiakasta päihteettömyydessä. 

Mikäli raskauden aikaista päihteiden käyttöä on, lähetetään odottaja äitiyspoliklinikalle. Tällöin raskautta seurataan ja päihteettömyyteen tuetaan sekä äitiyspoliklinikalla että neuvolassa. Pirkanmaalla neuvolan terveydenhoitajan on mahdollista myös konsultoida perhetukikeskus Päiväperhon (riippuvuuksista kärsivien lapsiperheiden perhetukikeskus) terveydenhoitajia. Mikäli päihteiden käytön kriteerit asiakkaalla täyttyvät ja huoli ammattilaisella tai asiakkaalla itsellään herää, tehdään lähete äitiyspoliklinikalle, jossa vauvaperhetiimin työryhmä käsittelee lähetteen ja suunnittelee jatkotoimet esim. Päiväperhoon. Neuvolasta voidaan ohjata myös suoraan Päiväperhon asiakkuuteen jo aikaa varatessa tai ensikäynnin aikana. 

Mikäli raskaana olevan puolisolla on runsasta päihteiden käyttöä, keskustellaan siitä neuvolassa käynnillä ja kirjataan tehty päihteiden kartoitus puolison omiin terveystietoihin sekä kehotetaan häntä olemaan yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai työterveyteen saadakseen tukea päihdekäytön hallintaan tai lopettamiseen.

Työvälineitä ja aineistoja neuvolan ehkäisevään päihdetyöhön 

Pikatietoa päihteistä (päihdelinkki.fi)

Alkoholin liikakäytön omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Alkoholi on kaikkein merkittävin sikiön kehitystä uhkaava tekijä, johon odottava äiti voi itse vaikuttaa. Kaikista päihteistä juuri alkoholi aiheuttaa eniten sikiövaurioita (Kehitysvammaliitto). 

Erityisesti huomioitava ryhmä ovat päihdeperheissä asuvat lapset. Pienetkin määrät usein käytettynä saattavat aiheuttaa perheessä ongelmia, esim. lasten ahdistuneisuutta. Lapsi ei tiedä, aikooko vanhempi juoda vain muutaman vai aikaansaako juominen kovan humalatilan aiheuttaen riitaa, väkivaltaa ja sammumisen.  Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia (Lasinen lapsuus)

Vanhempien liiallinen alkoholinkäyttö on vakavin yksittäinen lasten pahoinvointia aiheuttava tekijä. Ongelmat eivät keskity yksinomaan suurkuluttajien perheisiin. Myös vanhempien ajoittainen harkitsematon alkoholinkäyttö aiheuttaa lapsille ongelmia ja pelkoja. Vanhempi ja päihteiden käyttö (Mannerheimin Lastensuojeluliitto)

Päihdeongelman periytyvyyden riskistä on ristiriitaista näyttöä. Siihen vaikuttaa myös muut elämänkolhut, jotka voivat lisätä riskiä. Runsas energiajuomien käyttö saattaa olla riski varsinaiselle päihteiden käytölle. Riippuvuus aiheuttaa vastaavia vieroitusoireita kuten varsinaiset päihderiippuvuudet. Lasten ja nuorten osalta on keskeistä opetella sanomaan ei. Myös sarjakuvan keinoja on käytetty lapsille viestimisessä. 

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen ohjeistuksessa vanhempien päihteidenkäyttöön puuttuminen on niukkaa, minkä vuoksi puheeksiotto ja puuttuminen on varovaista. Varhaiskasvatuksen rooli varhaisessa puuttumisessa on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, koska varhaiskasvatuksen työntekijät tapaavat perheitä päivittäin. 

Varhaiskasvatussuunnitelmasta poimittua: ”Lapsen huoltajien ja läheisten päihteiden käyttö voi olla lasta vahingoittavaa. Lapsen tuen tarve pitää selvittää. Hänellä voi olla suojaavia tekijöitä: sisaruksia, kavereita tai harrastuksia. Lapsi on auttamisen kohde. Vanhempia voi ohjata ottamaan yhteyttä päihdetyöntekijään. Lapsen hätä, ongelmat tai mahdolliset riskit ovat puuttumistilanteessa korostettavia asioita. Jos huoli on herännyt, otetaan aina yhteyttä sosiaalihuoltoon tai sosiaalipäivystykseen. Mahdollinen yhteistyö huoltajien, hoitopaikan ja sosiaalihuollon/lastensuojelun kanssa alkaa. Lasta ei koskaan luovuteta päihtyneelle.” 
 

Last modified 23.10.2024