Verkostoituva työote
Verkostoituva työote
Lievästi masentuneen, ajankohtaisiin kuormitustilanteisiin mielialaoireilla reagoivan nuoren hoidoksi voi riittää muutama selvittelevä ja tukea antava keskustelu luotettavan aikuisen kanssa, esimerkiksi terveydenhoitajalla tai koulukuraattorilla. Jos tilanne ei laukea muutamalla tapaamisella, nuoren toimintakyky laskee tai hänellä on mikä tahansa huolestuttava oire, vähintään hänen vanhempiensa tulee tietää asiasta ja osallistua hoidon suunnitteluun.
On tavallista, että nuori aluksi on haluton vanhempien mukaan ottamiseen. Nuoret pelkäävät usein, että ovat vanhemmille liialliseksi taakaksi tai että vanhemmat vihastuisivat nuoren vaikeuksista. Nuorta tulee positiivisesti motivoida vanhempien kanssa tapahtuvaan yhteistyöhön. Jos kyseessä on akuutti hätätilanne, esimerkiksi itsemurhavaara, sitä ei voi käsitellä huoltajien tietämättä vain nuoren kanssa. Sairaalaan ei saa lähettää alaikäistä yksin huoltajien tietämättä. Lastensuojelun apuun on turvauduttava, jos on aihetta epäillä, että nuorta kohtaisi vaara perheen taholta.
- Kun ilmenee aihetta varsinaiseen perhetyöhön tai nuoren tilanteessa tarvitaan eri tahojen yhteistyötä ja erilaisia tukitoimia (terveydenhuolto, koulu, lastensuojelu), hoidon suunnittelun ja koordinoinnin on parasta toteutua verkostotyössä.
- Verkostokokouksissa lähtökohtana on nuoren kokema vaikeus tai ongelma, mutta sen käsittelytapa on riittävän sensitiivinen niin, että kaikkia henkilökohtaisia asioita ei tarvitse käydä läpi.
- Tavoitteena on tukiverkoston aktivointi sekä yhtenäinen tiedonanto yleisellä tasolla nuoren vaikeuksista. Tällä vältetään auttavien tahojen päällekkäinen työ sekä varmistetaan kaikkien tarpeellisten auttajatahojen mukanaolo. Nuorten mielialaongelmat voivat kytkeytyä psykososiaalisiin ongelmiin kotona, koulussa tai vapaa-aikana, eikä oireiden käsittely ole riittävää, jos niitä ylläpitää joku ympäristössä vaikuttava ilmiö.
- Verkostotyön apuvälineenä voidaan käyttää myös verkostodialogimenetelmää Ennakointidialogit Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos
- Usein oppilas-/opiskelijahuolto on soveltuva paikka, ja nuorta muualla tapaavat ja tukevat ammattihenkilöt, esimerkiksi sosiaalitoimen tai nuorisotoimen tukihenkilöt ovat tärkeitä osallistujia.
Last modified 21.1.2025