Hoito moniammatillisissa työryhmissä
Tutkimukset ja hoito nuorten mielenterveystyön moniammatillisissa työryhmissä
Mikäli kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon toimenpiteet eivät riitä, nuori voidaan ohjata oman kunnan nuorten mielenterveyspalveluun. Moniammatilliset mielenterveystyön työryhmät voivat hoitaa ainakin keskivaikeaa kliinistä masennusta, johon ehkä liittyy muutakin samanaikaista oireilua, ja niissä voidaan tehdä sekä yksilö-, perhe-, että verkostotyötä. Tarvittaessa työryhmät arvioivat erikoissairaanhoitoon lähettämisen tarvetta. Arvioinnin periaatteet ovat samat kuin kouluterveydenhuollossa. Jos kunnassa on nuorisopsykiatrijohtoinen nuorisopsykiatrinen työryhmä, se voi toteuttaa samat tutkimukset ja hoidot kuin Taysin nuorisopsykiatrian poliklinikka.
Perustason moniammatillisen työryhmän toiminnankuvaus:
- Nuorten mielenterveyspalvelussa työskentelee usein psykologi, sairaanhoitaja ja sosiaalityöntekijä sekä konsultoiva lääkäri.
- Asiakkaat ovat pääosin 13-18-vuotiaita, yläikäraja saattaa olla liukuva ja vaihtelee paikallisesti. Paikallisesti vaihtelee myös se, tarvitaanko palveluihin viranomaislähete vai ei.
- Tavanomaisesti työskentely alkaa 3-5 käyntikerran tutkimusjaksolla. Ensikäynnille pyydetään alle 18-vuotiaan nuoren vanhemmat ja mahdollisesti lähettävä taho mukaan. Täysi-ikäisen nuoren vanhempien osallistuminen hoitoon on nuoren päätettävissä, mutta suotavaa, varsinkin jos nuori asuu vielä vanhempiensa kanssa ja jos hoidossa päädytään lääkehoidon aloittamiseen. Tutkimusjakson päätteeksi pidetään hoitoneuvottelu, jossa arvioidaan hoidon ja/tai lisätutkimusten tarve ja suunnitellaan mahdollinen hoitojakso. Hoitoneuvotteluun osallistuvat nuori, vanhemmat/ huoltajat, hoitava työntekijä sekä lääkäri, mikäli tutkimusjakson aikana ilmenee esim. lääkityksen, lausuntojen teon tai lähetteen teon tarvetta.
- Tarvittaessa järjestetään nuoren hoidon suunnittelemiseksi ja järjestämiseksi verkostopalaveri, johon kutsutaan mukaan esim. koulu, lastensuojelun sosiaalityö tai muu nuoren elämässä vaikuttava taho. Yhteistyöstä koulun ja kouluterveydenhuollon kanssa on hyvä sopia heti hoitokontaktin alussa.
- Hoitosuunnitelman mukaisesti käynnistetään tarvittaessa hoitojakso, jolloin nuori sitoutuu tavoitteellisiin yksilökäynteihin. Mikäli nuoren ja perheen tilanne vaatii, voidaan järjestää myös säännöllisiä perhetapaamisia. Tällöin perheen kanssa työskentelee työpari tiimistä. Hoitojaksot sovitaan 5-10 käyntikerran mittaisiksi, ja hoitojakson jälkeen pidetään uusi hoitoneuvottelu, missä arvioidaan jatkon tarve. Hoitojakson aikana tehdään yhteistyötä perheen, koulun ja muiden nuoren elämään osallistuvien tahojen kanssa.
- Tarvittaessa tehdään lausunto koululle, lähete erikoissairaanhoitoon, lausunto Kelan tukemaa psykoterapiaa varten, maksusitoumussuositus esimerkiksi musiikkiterapiaan tai neuropsykologiseen tutkimukseen/kuntoutukseen, lähete psykofyysiseen fysioterapiaan jne.
Last modified 22.1.2025