Milloin muistiselvittely ei ole ajankohtaista?

Muistiselvittelyihin ei pidä lähteä akuutin sairauden aikana, postoperatiivisesti tai syöpäsairauden aktiivisen hoidon ollessa käynnissä. Jos asiakas on kohdannut vastikään voimakasta surua esim puolison kuoleman johdosta, on hyvä siirtää muistiselvittelyt tuonnemmaksi.  Ennen muistiselvittelyitä on hyvä hoitaa masennus, ahdistusoireilu, uniapnea ja muut tiedonkäsittelyyn liittyvät sekä selvitellä yleinen kotona pärjäämättömyys.

Akuutin sairauden ja/tai sairaalahoidon aikana muistiselvittelyt eivät ole ajankohtaisia, vaan henkilö tulee ohjata perusterveydenhuollon vastaanotolle (esim. sairaanhoitajalle tai terveydenhoitajalle) 3 - 6kk kuluttua sairaudesta. 

  • Akuutin sairauden yhteydessä tehdyt muistitutkimukset eivät ole tuloksiltaan luotettavia; ei ole myöskään henkilön edun mukaista tehdä muistitutkimuksia tilanteessa, jossa mm. kognitio, orientaatio ja toimintakyky ovat väliaikaisesta syystä häiriintyneet.
  • Muistioireiden kartoitus testien avulla voidaan tehdä vain potilaan ollessa vakaassa, hänelle normaalissa tilassa. Testitilanteessa testattavan henkilön on oltava yhteistyössä ja suostuvainen testien tekemiseen. Myös hyvä kuuleminen ja kielen ymmärtäminen tulee varmistaa ennen testien aloittamista.
     

Akuutin sekavuuden (äkilliset muutokset orientaatiossa/kognitiossa/aloitekyvyssä, harhanäkyjä tai -kuvitelmia) aikana muistiselvittelyt eivät ole ajankohtaisia. Selvittelyihin voidaan luotettavin tuloksin edetä vasta 3-6 kk:n deliriumin väistymisen jälkeen.

Alkoholi altistaa muistihäiriöille. Humalajuominen aiheuttaa välittömiä ja pysyviä muutoksia aivoissa. Runsaan alkoholin käytön jälkeen muistin ja kognition tila voidaan arvioida vasta 3kk abstinenssin jälkeen

Last modified 21.8.2024