Muistisairaan seuranta ja ohjaus asumisen palveluissa​

  • Asumisen palveluihin hakeudutaan aina palveluntarpeen arvioinnin kautta. Neuvontaa ja ohjausta saa Palveluneuvonnasta ja lähitoreilta. Asiakasohjaaja selvittää tilannetta ja arvioi palveluntarvetta asumisen palveluihin.
  • Kotona asumista tukevat palvelut ovat aina ensisijaisia, ennen kuin mietitään muuttoa pois omasta kodista. Pirkanmaan hyvinvointialueella palveluiden myöntämisen edellytyksenä on, että ammattilainen on arvioinut palveluntarpeen yhteistyössä asiakkaan ja tarvittaessa omaisten, läheisten tai asiakkaalle määrätyn edunvalvojan kanssa. Palvelutarpeen arviointi perustuu asiakkaan toimintakyvyn kokonaisarviointiin ja ohjeellisiin RAI-arviointijärjestelmän avulla saataviin mittarituloksiin. 
  • Pitkäaikaisia asumisen palveluja ovat pitkäaikainen perhehoito, yhteisöllinen asuminen, ympärivuorokautinen palveluasuminen ja laitoshoito. Lisätietoja eri asumisen palveluista löytyy: Ikääntyneiden asuminen
  • Ikääntyneiden hakemukset asumisen palveluihin käsitellään moniammatillisen SAS-työryhmässä. Hakemukset käsitellään yhtenäisten myöntämisperusteiden mukaisesti. Asiakas saa palvelun myöntämisestä viranhaltijapäätöksen. Asumisen palvelupaikka tulee järjestää kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hakemus on laitettu vireille.
  • Ikääntyneiden asumisen palvelujen myöntämiseen on laadittu myöntämisen perusteet, jotka on hyväksytty Pirhan aluehallituksessa.
  • Myöntämisen perusteet - Pirha.fi

Muistisairaan seuranta ja ohjaus ikäihmisten asumisen palveluissa

  • Asumisen palveluihin muutetaan siinä kohden, kun toimintakyky on laskenut siinä määrin, että kotona tai yhteisöllisessä asumisessa ei enää pärjää. Ympärivuorokautiseen palveluasumiseen muutettaessa elinikää on jäljellä keskimäärin 1,5 vuotta. Hoitoilinja on palliatiivinen ja hoidossa keskitytään vaalimaan elämänlaatua. 
  • Ikäihmisten asumisen palveluissa suunnitellaan ja toteutetaan muistisairaan asiakkaan fyysistä, psyykkistä, kognitiivista sekä henkistä hoitoa hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti. Asiakkaan ravinnon saannista, hygieniasta ja pukeutumisesta huolehditaan. Asiakasta ja läheisiä neuvotaan sekä ohjataan tarpeiden mukaan. 
  • Ikäihmisten asumisen palveluissa edistetään muistisairaan asiakkaan osallisuutta, sosiaalista kanssakäymistä omatoimisuutta ja voimavaroja tukien. Muistisairaalle tarjotaan yksilöllisesti elämäniloa tuovaa toimintaa sekä mielekästä tekemistä, ja hän voi elää oman näköistään arvokasta elämää.
  • Muistisairaan terveyttä seurataan, hänellä on myös saatavilla sairaanhoitajan ja lääkärin palvelut. Lääkärin/geriatrin kokonaisarviointi tehdään vuosittain. Asumisen palveluissa on mahdollisuus saada fysioterapeutin arviointikäynnin perusteella yksilöllistä kuntoutusta. Yksiköissä on valmiudet hoitaa muistisairas arvokkaasti, itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja ammattitaidolla elämän loppuun asti.
  • Muistisairaan toimintakyvyn seuranta ja arviointi tapahtuu RAI-arviointijärjestelmää hyväksi käyttäen. Asiakkaan muuttaessa yksikköön hänelle nimetään omahoitaja, joka tekee ensimmäisen arvioinnin noin kolmen viikon päästää muutosta. Tämän jälkeen omahoitaja järjestää palvelu- ja hoitosuunnitelmaneuvottelun, missä asiakkaan tilaa arvioidaan ja suunnitellaan moniammatillisesti, myös läheinen voi osallistua neuvotteluun. Rai sekä palvelu- ja hoitosuunnitelma päivitetään puolivuosittain tai aina kun asiakkaan vointi muuttuu oleellisesti. Elämänpuun avulla kartoitetaan asiakkaan mieltymyksiä, toiveita ja haaveita suunnitelman pohjaksi. Asiakkaan palvelu- ja hoitosuunnitelma ja sen päivittäinen seuranta kirjataan potilas – ja asiakastietojärjestelmiin.
  • Palvelutarpeiden arviointi RAI-järjestelmällä – THL
  • Hoitosuositus: Muistinsairaan tukeminen - (hotus.fi)
     

Last modified 22.11.2024