Tärkeimmät huomioitavat asiat

Lonkkamurtuman hoidossa tärkeimmät huomioitavat asiat

Kirjaaminen

On tärkeää kirjata kaatumisriskitestien tulokset potilastietojärjestelmään, puuttua riskitekijöihin, myös jatkohoitopaikassa, sekä keskustella tuloksista asiakkaan kanssa. 

Kaikki lonkkamurtumaepäillyt suoraan päivystysyksikköön, jossa kuvantamismahdollisuus. Päivystyksen esitietolomake tulee olla täytettynä ennen lähettämistä sairaaalaan. Päivystyskäynnin esitietolomake 

Kuntoutumista tukeva hoitotyö ja aktiivinen liikuntaharjoittelu

Täysi varaus ensimmäisestä leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen kivun sallimissa rajoissa ellei loppulausunnossa muuta määrätä.

Tehostettu ravitsemushoito: tehostettu ruokavalio, yksilöllinen ateriasuunnitelma ja nestehoito. 

Ensiapu

  • Nesteitä 1500-2500 ml (20-30ml/kg/vrk) vuorokaudessa (Plasmalyte c. gluc, perusliuos K, tai Normofundin)
  • Päivystysleikkaus: vähintään 2h ennen leikkausta voi antaa 1 annoksen eli 2 dl oraalisen leikkausta edeltävän hiilihydraattijuoman (ProvideExtra, Preop.Resource Preload)

Vuodeosastolla ennen leikkausta

  • Konsultoi potilaan ravinnotta olosta ortopedian leikkaussalikoordinaattoria (puh. 64625).
    • jos saa antaa ruokaa, niin kunnosta riippuen ruokaa toimitetaan ja autetaan ruokailussa: lämmin ateria / annospuuro / viili /jogurtti / nokkamukista kiisseli
    • jos ei saa antaa ruokaa, niin iv-tiputus aloitetaan tai sitä jatketaan
  • Arvioi ja kirjaa vajaaravitsemuksen riski NRS-2002-menetelmällä ja tilaa riskiluokan mukaisesti tarvittaessa ravitsemusterapeutin vastaanotto
  • Tilaa leikkauksen jälkeiseksi ajaksi tehostettu ruokavalio ja se tarvittaessa erityisruokavaliona. 
    Huomaa tilata tarpeen mukainen annoskoko
  • Huomaa erityisesti ravinnon saannin turvaaminen, jos leikkaus siirtyy seuraavalle päivälle. Potilaan ruokahalu vähenee, kun hän on ravinnotta odottanut leikkausta. Siksi on tärkeää tarjota helposti syötävää ruokaa (kuten viiliä, jogurttia) useassa pienessä erässä. 
  • vähintään 2h ennen leikkausta voi antaa 1 annoksen eli 2 dl oraalisen leikkausta edeltävän hiilihydraattijuoman (ProvideExtra, Preop.Resource Preload)

Vuodeosastolla leikkauksen jälkeen

  • Leikkauspäivästä alkaen kaikki ateriat, välipalat ja iltapala, ruokatilauksena tehostettu ruokavalio
  • Proteiinilisäksi esim. leikkeleitä, raejuustoa, rahkaa
  • 2 annosta / vrk runsaasti energiaa ja proteiinia sisältävä täydennysravintovalmiste (esim. Nutridrink Compact Protein, Fresubin Protein Energy Drink, Resource 2.0) 
  • riittävää nesteiden saantia seurataan nestelistalla (nestetavoite 20-30ml/kg/vrk, diureesitavoite 0,5-1,0ml/kg/h), ensisijaisesti nesteet suun kautta, korjaus iv:sti tarvittaessa (peruslious-k/ normofundin TAI plasmalyte cum glucos)
  • Kun NRS-2002 -pisteitä on 3-4:
    • seuraa ruoan määrää silmämääräisesti 
  • Kun NRS-2002 -pisteitä on 5-7:
    • seuraa ruoan määrää silmämääräisesti. Jos potilas on osastolla leikkauksen jälkeen yli kaksi päivää, niin ravinnonsaannin seuranta ruoka- ja juomakirjanpitolomakkeen avulla
    • ravitsemusterapeutti tapaa potilaan sekä laatii ja kirjaa ravitsemushoitosuunnitelman
  • HOI-lehden jatkohoidon suunnittelukohtaan kirjataan pituus, paino, vajaaravitsemuksen riskin aste ja ravitsemushoitosuunnitelma (tehostettu ruokavalio, erityisruokavalio, täydennysravintovalmisteiden tarve, suunnitelma painon / ravitsemustilan seurannasta)

Jatkohoitopaikassa

  • Jatka tehostettua ravitsemushoitoa ravitsemushoitosuunnitelman mukaan
  • Arvioi säännöllisesti ravinnonsaanti, ravitsemustila ja ravitsemushoidon tarve
  • Ennen kotiutusta selvitä ja kirjaa potilaan arjessa pärjääminen ruokailun osalta
    • Potilaan oma näkemys ruokailun ja ruokatalouden hoidon sujumisesta
    • Ruokahalu ja sen mahdollinen muuttuminen
    • Avun / tuen tarve
      • Ruokaostosten ja ruoanvalmistuksen sujuminen kotona, syömisen avustaminen ja muu avun tarve
      • Ruokaostosten hoito
      • Ruoanvalmistus
      • Ateriapalvelut 
      • Liikkumisen, näön, muistin heikkoudesta johtuva avun tarve
      • Syömiseen liittyvät pulmat; käsien toimintarajoitukset, hampaiden/proteesien kunto, suun kunto (esim. haavaumat, kuiva suu, sammas), nielemisvaikeudet, ruoansulatusvaikeudet
      • Apuvälineiden tarve
      • Rakennemuunnetun tai erityisruokavalion tarve
      • Erityisvalmisteiden tarve
      • Taloudellisen tuen tarve
      • Tietotuen tarve
      • Todistukset, lausunnot tuen tarpeesta
  • Arvioi ja kirjaa potilaan vajaaravitsemuksen riski viimeistään ennen kotiutusta, sillä hyvä ravitsemustila nopeuttaa toipumista, lyhentää sairaalahoidon kestoa ja ehkäisee kaatumista. Se luo pohjan hyvälle elämänlaadulle ja toimintakyvylle.
    • NRS-2002 arviointi: Nopea menetelmä, jolla arvioidaan aikuisen vajaaravitsemuksen riski. Tätä menetelmää käytetään kaikille aikuisille, myös ikääntyneille, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa osastoilla ja avohoidossa.
    • Lomake: 

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemushoito.liite_1.d
ocx , voi laittaa myös Taysin pdf-lomakkeen, on helppokäyttöisempi

  • Laadi, ohjaa ja kirjaa kotihoitoa varten ravitsemushoitosuunnitelma
    • Ota huomioon avun jne. tarve.
    • Suunnitelman tulee sisältää myös ravitsemustilan seurantasuunnitelman 

Kotona

  • Ravinnonsaantia ja ravitsemustilaa arvioidaan ja seurataan jatkohoitopaikassa tehdyn suunnitelman mukaan
  • Ruokavalio
    • Aterioiden ja välipalojen määrät
      • Perinteinen ateriarytmi ja yhden pääruoan syömistapa 
      • Ateriarytmi (Ikäinstituutti)
    • Energian ja proteiinin saannin riittävyys
    • Monipuolisuus ja tasapainoisuus
  • Täydennysravintovalmisteet jatkohoitopaikassa tehdyn arvion mukaan
  • Ravintolisät, rohdosvalmisteet, muu täydennys
    • muista D-vitamiinitäydennys 20 ug/vrk kaikille yli 75-vuotiaille ympäri vuoden
  • Yli 65-vuotiaan alkoholimittari (Päihdelinkki.fi)
  • Seuranta ja arviointi
    • Asiakas/potilas tai omainen seuraa ja arvioi ravitsemushoitosuunnitelman toteutumista esimerkiksi ruoan määrän, laadun, syömiskertojen, painon seurannan, ruokahalun, mielialan tms. avulla. 
    • Sovitaan yhdessä asiakkaan ja sosiaali- tai terveydenhuoltohenkilöstön kanssa millä aikavälillä ravitsemushoitosuunnitelman toteutumista ja ravitsemustilaa arvioidaan ja ravitsemushoitosuunnitelmaa tarkistetaan. Terveydenhuollon ammattihenkilön säännöllisesti tekemä vajaaravitsemuksen riskin arviointi ja tilanteeseen puuttuminen on osa iäkkään potilasturvallisuudesta huolehtimista. 

Aineistolinkkejä:

Vireyttä seniorivuosiin -ikääntyneiden ravitsemussuositukset. (Valtion Ravitsemusneuvottelukunta, ruokavirasto 2020). 


Ravitsemushoitosuositus. (Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2023). 
Tarkoitettu sairaaloiden ja terveyskeskusten, palvelu- ja hoitokotien sekä kuntoutuskeskusten käyttöön 


Saatko tarpeeksi proteiinia? Gery ry:n esite v 2020 (EI LÖYDY)

Luustoterveellinen ravinto (Luustoliitto)

Jatkohoito ja tukikeinot

Sovitaan yhdessä potilaan ja omaisen/läheisen kanssa. Tavoitteena on murtumaa edeltävän toimintakyvyn palauttaminen. Kaikilla lonkkamurtumapotilailla on oltava hoidon ja palveluiden kokonaissuunnitelma, jossa on määriteltynä hoidon vastuuhenkilöt.  

Kokonaissuunnitelma yksilötarpeen mukaisesti

Kotiutuu suoraan kotiin:

  • Erikoissairaanhoidon ohjeistus hoidon jatkoseurannasta (olisi hyvä näkyä mm. kannassa heti siirron yhteydessä kirjallisena) mm. ortopedin ja geriatrin suunnittelemat jatkohoito-ohjeet ja mahdolliset kuormitus- ja liikerajoitukset 
  • Lääkitysohjeet ja tehdyt muutokset hoidon aikana, lääkelista/reseptit
  • Haavan paranemisen seuranta, ohjeistus 
  • Mahdollisten komplikaatioiden seuranta, ohjeistus
  • Voimakkaan kipulääkkeen purku mahdollisimman pian, ohjeistus 
  • Kuntoutumisen etenemisen suunnittelu / seuranta ja jatkokuntoutus mm. mahdollisten tarvittavien tukipalveluiden koordinointi (palvelut, apuvälineet, mahdollisen kodinmuutostyöt), ohjeistus ja tarvittavat lähetteet

Siirtyy jatkokuntoutukseen:

  • Jatkokuntoutuspaikka seuraa ylläkirjattua ja toteuttaa kuntoutussuunnitelmaa oman organisaation mukaisesti.

Last modified 9.10.2024