Valtimotaudin riskitekijöiden hoito
Keskeisimmät alaraajan tukkivan valtimotaudin riskitekijät ovat tupakointi, diabetes (myös piilevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö), dyslipidemiat ja verenpainetauti. Näiden riskitekijöiden hoito parantaa alaraajojen tukkivan valtimotaudin ennustetta ja myös parantaa hoitotuloksia. Liikunnalla on valtimotaudin ilmaantumista ehkäisevä vaikutus.
Tupakoinnin lopetuksen tehokas ohjaus on keskeisessä roolissa valtimotautipotilaan riskitekijöiden hoidossa.
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito (Käypä hoito)
Diabeetikoilla glukoositasapainon hoidossa tavoite on HbA1c alle 53 mmol/mol (7,0 %), joskin yksilöllinen HbA1c-tavoite riskit huomioiden (mm. hypoglykemia, ikä, painonnousu) on asetettava.
Tyypin 2 diabetes (Käypä hoito)
Statiinihoito aiheellinen kaikille valtimotautia sairastaville, ellei ole vasta-aiheita tai muita syitä olla aloittamatta lääkitystä, LDL tavoite <1.4 mmol/l. Mikäli statiinihoidolla ei päästä tavoitteeseen, voidaan hoitoon liittää etsetimibi. Erityistapauksissa voidaan harkita PCSK9:n estäjiä, jotka ovat tietyin ehdoin erityiskorvattavia.
Dyslipidemiat (Käypä hoito)
Kohonneen verenpaineen hoidossa tavoite on alle 130/80 mmHg (kotitaso < 125/80 mmHg), jos se voidaan haitoitta saavuttaa. Vähimmäistavoite on alle 140/90 mmHg (kotitaso < 135/85 mmHg).
Kohonnut verenpaine (Käypä hoito)
Antitromboottinen lääkitys (ASA 100 mg x 1) kaikille oireista valtimotautia sairastaville, jos ei ole kontraindikaatioita.
Alaraajojen tukkiva valtimotauti (Käypä hoito)
Lisätietoa:
Kardiovaskulaaristen riskitekijöiden hoito (Käypä hoito)
Liikunta (Käypä hoito)
Last modified 1.10.2024