Hoito erikoissairaanhoidossa
Lastenneurologian osuus ADHD:n diagnostiikassa, kuntoutuksessa ja hoidossa
- ADHD:n diagnosointi, hoito ja kuntoutus kuuluvat lastenneurologian yksikköön silloin, kun lapsella on ADHD:n lisäksi lastenneurologista seurantaa vaativa kehitysviive. Vaativissa tapauksissa lastenneurologia ja lastenpsykiatria tekevät tarpeen mukaan yhteistyötä.
- Kehitysviiveiselle lapselle suunnitellaan moniammatilliset tutkimukset lastenneurologian yksikössä lähetetietojen tai aiempien tutkimusjaksojen perusteella.
- Tutkimuksia edeltävästi pyydetään koulusta/päiväkodista ja terapioista palautteet.
- Esitietojen, tutkimustulosten ja havaintojen perusteella suunnitellaan hoito- ja kuntoutuskokonaisuus ja jatkoseuranta. Jatkoseurannan osalta tehdään yhteistyötä myös koulun ja perusterveydenhuollon kanssa.
- Perusterveydenhuolto saa konsultaatiotukea lastenneurologialta myös silloin, jos lievempiasteisen kehitysviiveen tai oppimisvaikeuden ja ADHD:n välinen erotusdiagnostiikka aiheuttaa haasteita.
- Epilepsiaa sairastavien normaalisti kehittyvien lasten ja nuorten ADHD:n hoito tulee toteuttaa normaalien käytäntöjen mukaisesti perusterveydenhuollossa. Lääkehoitoa suunniteltaessa on kuitenkin hyvä tehdä konsultaatiopyyntö lastenneurologialle.
- Yläkouluikäisten ADHD-oireilu harvoin vaatii lastenneurologista arviota. Erotusdiagnostiikka oppimisen vaikeuksien ja ADHD:n välillä on selkeämpää kuin pienemmillä lapsilla. Suurempia erotusdiagnostisia haasteita aiheuttavat psykiatrinen oireilu ja elämäntapa-asiat.
Taysin lastenpsykiatrian vastuualueella
Hoidetaan potilaita, joilla on ADHD:n lisäksi liitännäishäiriöitä
- Lastenpsykiatrian klinikassa tehdään tarvittaessa diagnostiset lisäselvittelyt ja lääkehoitokokeiluja ADHD-valmisteilla tai kombinaatiolääkityksellä helpottamaan potilaan ADHD- ja muita psyykkisiä/neuropsykiatrisia oireita.
- Lastenpsykiatrian klinikasta tehdään koti- ja koulukäyntejä sekä sairaanhoitajan toteuttamana lähiympäristön ohjausta yksittäisinä käynteinä.
- Lasten neuropsykiatrian yksiköstä voidaan tarjota 5 kerran vanhempainryhmä neuropsykiatrisesti oireilevien lasten perheille.
- Kuntoutuksena voidaan suosittaa esim. toimintaterapia- tai neuropsykologista kuntoutusta yksilöllisesti tai ryhmässä, MyMind-ryhmää tai Kelan LAKU-kuntoutusta.
- Lastenpsykiatrian klinikassa on tarjolla liitännäishäiriöihin mm. AVEKKI-ohjausta, ART-ryhmä ja vanhempien Taito (DKT) -ryhmä käytösongelmien lievittämiseen ja tunnesäätelyn helpottamiseen, sekä CoolKids-ryhmä ahdistuneisuuden helpottamiseen.
- Perhe voidaan ohjata myös Kelan ADHD- sopeutumisvalmennuskurssille tai perheterapiaan.
- Sairaalakoulun konsultoivan työn asiantuntijat voivat tukea lapsen oman koulun erityisopettajaa ja luokanopettajaa koulun pyynnöstä.
Taysin nuorisopsykiatrian vastuualueella
ADHD:hen liittyviä asioita hoidetaan, jos muusta syystä vastuualueen palveluita tarvitsevalla nuorella on ADHD oheissairautena. ADHD:n erityiskysymyksiä voivat olla:
- Vaativat lääkehoidon suunnittelut, odottamattomat lääkehoidon reaktiot
- Aggressionhallintaan ja sosiaalisiin taitoihin suunnatut psykososiaaliset interventiot
- Neuropsykologisen kuntoutuksen harkinta, kuntoutussuunnitelma
Last modified 23.10.2024