Kuntoutumista tukeva hoitotyö osastolla
Muodosta hoitosuunnitelma kokonaisvaltaisen arvion perusteella. Tunnista myös kuntoutustarve.
Kaikessa vanhustenhoidossa, myös sairaalahoidossa, tulisi välttää turhia viivytyksiä, ja potilaan passivointia vuodepotilaaksi. Kuntoutumista edistävä hoitotyö ja tehostettu kuntoutus ovat tärkeä osa iäkkään potilaan sairaalahoitoa. Käytännössä kuntoutumista edistävä hoitotyö sairaalahoidon aikana tarkoittaa sitä, ettei tehdä asioita ”potilaan puolesta”. Potilaita pyritään avustamaan siten, että hän käyttää omaa lihaksistoaan mahdollisimman paljon kaikissa päivittäisissä toimissa (ruokailu, siirtymiset, pukeminen) heti, kun sairauden hoito sen sallii. Hoitohenkilökunta on tärkeässä roolissa potilaiden aktivoinnissa, avustamisessa ja kannustamisessa omatoimisuuteen. Jo sairaalahoidon aikana ikääntyneitä tulisi kannustaa liikuntaan ja lihasvoimaharjoitteluun fysioterapeuttien ohjauksessa. Kuntoutumista edistävän hoitotyön ja liikuntaharjoittelun lisäksi on huolehdittava riittävästä ravitsemuksesta ja potilaille on tarvittaessa tarjottava täydennysravintovalmisteita. Näillä toimilla on suomalaisilla terveyskeskusten sairaalaosastoilla pystytty vähentämään hoitopaikkoja ja kuormitusastetta sekä lyhentämään hoitojaksoja.
Lupsakko T, Viskari A, Lemmetti M, Kivekäs J. Terveyskeskuksen vuodeosaston kuormaa voi keventää. Aktiivinen hoito-ote lyhentää hoitojaksoa. Suomen Lääkäril 2008;63(8):765-9.
Timonen K, West R, Riusala A. Kuntouttava hoitotyö vähensi vuodepaikat kolmannekseen. Suomen Lääkäril 2014;69(15):1163-4.
Last modified 14.10.2024