Levinneisyystutkimukset
Levinneisyystutkimuksia tehdään, mikäli on syytä epäillä korkean PSA –arvon, ärhäkkään solukuvan, tai etäpesäkkeisiin viittaavien oireiden perusteella, että eturauhassyöpä olisi voinut levitä paikallisesti tai lähettää etäpesäkkeitä. Mikäli niitä löytyy, parantava hoito ei ole yleensä mahdollista, mutta lääkehoidoilla saadaan usein pitkäkestoisia hoitovasteita. Mikäli etäpesäkkeitä on vähän, myös syövän paikallinen hoito voi parantaa ennustetta.
Paikallislevinneisyyttä selvittää parhaiten eturauhasen magneettikuvaus, jota voidaan käyttää myös etäpesäkkeiden etsimisessä.
Eturauhassyövällä on erityinen taipumus lähettää etäpesäkkeitä luustoon. Tämän takia potilaille tehdään usein luuston gammakuvaus eli luustokartta, jossa tutkitaan radioaktiivisen isotoopin kertymistä luustossa. Sitä tapahtuu paikoissa, joissa luun aineenvaihdunta on kiihtynyt kuten etäpesäkkeissä mutta myös murtumissa ja nivelkulumissa.
Tietokonetomografiaa (TT, CT) käytetään mahdollisten pehmytkudosetäpesäkkeiden etsimiseen. Niitä voi olla esimerkiksi vatsaontelon takaisissa imusolmukkeissa, maksassa ja keuhkoissakin.
PSMA-PET –tutkimuksessa kohdennettu merkkiaine kertyy eturauhassyöpää sisältävään kohtaan ja sen avulla on mahdollista löytää jo hyvin pieniäkin etäpesäkkeitä, mutta ei ole vielä vakuuttavaa näyttöä, parantaako tämä hoitotuloksia. Kaikkiin kuvantamistutkimuksiin liittyy riski tulkita viaton löydös etäpesäkkeeksi.
Last modified 10.1.2025