Seuranta

Eturauhassyövän seurannan ensisijainen tarkoitus on varmistua syövän hoidon tehosta, sekä todeta ajoissa taudin mahdolliset uusiutumat. Seurannan tärkeä tehtävä on myös tunnistaa hoidon mahdollisesti aiheuttamat haitat, jolloin niihin voidaan tarjota apua. Seurannan periaatteena on se, että se tunnistaa ongelmat ajoissa, tuottaa tietoa hoidon laadusta, mutta aiheuttaa mahdollisimman vähän rasitetta. Potilaan tulee myös olla mahdollista ottaa tarvittaessa yhteyttä hoitavaan tahoon, mikäli ilmenee ongelmia tai kysymyksiä seurantakontaktien välillä.

Eturauhassyövän hoidon jälkeinen seuranta riippuu annetusta hoidosta, hoidetun taudin ominaispiirteistä (taudin aggressiivisuus, levinneisyys, arvioitu uusiutumisen riski) sekä potilaskohtaisista tekijöistä. Eturauhassyövän yleisimmät hoitovaihtoehdot ovat: aktiivinen seuranta (matalan riskin eturauhassyöpä), parantavat hoidot (leikkaus- ja sädehoito), lääkehoidot sekä oireseuranta (potilailla, joilla muun hoidon sieto on heikentynyt muiden vaikeiden sairauksien tai heikon yleiskunnon vuoksi). Jokaisella hoitomuodolla on oma seurantamallinsa. Hoidon jälkeen laaditaan seurantaohjelma, joka noudattaa pääosin valmiita seurantamalleja. Seurantamalleja räätälöidään ja yksilöidään tarvittaessa tapauskohtaisesti ja tilanteen mukaan.

Keskeisimmät osat eturauhassyöpäpotilaan seurannassa ovat: 

  • elämänlaadun seuranta, jossa käytetään apuna kyselykaavakkeita elämänlaadusta (esim 15D kysely)
  • oirekyselyt, kuten EPIC-26, joka kartoittaa virtsaoireita sekä seksuaalisuuteen liittyviä oireita EPIC-26 -kyselylomake 
  • laboratoriokokeet (erityisesti PSA –koe)
  • oireiden, kuten virtsaamisoireiden ja kipujen, seuranta

Yleensä hoidon alussa seurantakäynnit tapahtuvat lääkärin vastaanottokäynteinä, joita edeltää laboratoriossa käynti. Samassa yhteydessä kerätään tietoa hoidon laadusta kyselykaavakkeilla. Seurantaväli ja seurannan kesto lääkärinvastaanotoilla on tapauskohtaista. Pääsääntönä on se, että jos tautitilanne on vakaa ja elämänlaatuhaitat vähäiset tai siedettävät, seuranta jatkuu etäseurantana (laboratoriokokeet ja kirjevastaukset / puhelinkontrollit) tai urologisten syöpien seurantaan perehtyneen sairaanhoitajan vastaanotolla. Enenevässä määrin eturauhassyövän seuranta pyritään järjestämään sähköisenä etäseurantana, jolloin yhteydenpito tapahtuu internetin välityksellä ja seurantatieto voidaan kerätä sähköisesti. Internetpohjainen seuranta mahdollistaa myös suoran yhteydenoton sairaalaan.

Last modified 14.1.2025