Ajokyvyn arvio

Ajokykyisyyden arviot tehdään akuuttihoidossa asetettujen rajoitteiden jälkeen hoidosta vastaavassa yksikössä tarvittaessa ajokokeen tulosta apuna käyttäen. AVH:n jälkeen ajokyky arvioidaan tapauskohtaisesti määräajan jälkeen:

  • TIA-kohtauksen jälkeen 1 kk:n kuluttua
  • Aivoinfarktin tai –verenvuodon jälkeen 3-6 kk kuluttua

Arvioon kuuluu kliininen neurologinen tutkimus, jossa keskitytään etenkin puheen/tekstin ymmärtämisen, havainnoinnin, reaktionopeuden sekä näkökenttien arviointiin. Potilaan oma arvio yleensä puolueellinen eli ei luotettava. Puolison tai muun lähiomaisen arvio useimmiten luotettava (”menisitkö puolison kyytiin?”). Lisäksi arvioinnin tukena voi käyttää strukturoituja lomakkeita, kuten Trail making test (TMT). Näkökenttäpuutoksen arvioinnissa silmälääkärillä merkittävä osuus, mikäli näkökenttäpuutos ei ole täydellinen homonyymi hemianopia –tyyppinen ja arvio vaikea. Harkinnan mukaan tarvittaessa neuropsykologin arvio toiminnoista (ESH ei tee neuropsykologin arvioita pelkästään ajokyvyn arviona).

Terveysperusteista ajokyvyn arvioita suositellaan, mikäli tilanne ajokyvyn osalta on epävarma. Terveysperusteinen ajokyvyn arvio ei kuitenkaan korvaa kliinistä arviota, mutta se voi epävarmassa tilanteessa täydentää arviota. Omalääkäri voi tehdä arvioon lähetteen.

Traficom, Ajoterveyden arviointiohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Last modified 19.2.2025