Potilaan ja omaisten ohjaus

Potilasohjaus TAYS:n akuuttiosastoilla

Aivoverenkiertohäiriöyksikkö, neurologian vuodeosasto NEUR, vuodeosasto VO6A

Hoitojakso keskim. 3.5 vrk.

Potilasohjauksen tavoitteena on tukea potilaan ja hänen läheisensä ymmärrystä sairaudesta, hoitovaihtoehdoista ja omahoidosta. Se on vuorovaikutteinen prosessi, jossa ammattilainen tarjoaa tietoa, tukea ja ohjausta potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Ohjauksen onnistuminen edellyttää selkeää viestintää, potilaslähtöisyyttä ja läheisten aktiivista mukaan ottamista ohjaustilanteisiin mahdollisuuksien mukaan, erityisesti silloin kun potilas ei itse pysty ohjausta vastaanottamaan.

AVH- sairastuneelle tulostetaan kansioon yksilöllinen ohjausmateriaali (Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjaus, linkki avautuu vain Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstölle), joka perustuu hänen diagnoosiinsa ja oirekuvaansa. Materiaalin valinnassa hyödynnetään AVH- ohjauksen otsikkolistaa (Aivoverenkiertohäiriöpotilaan ohjausotsikot kopioitavaksi, inkki avautuu vain Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstölle). Otsikkolista toimii rakenteellisena työkaluna, joka tukee ohjauksen yhdenmukaisuutta ja laatua koko hoitopolun ajan. Kansio kulkee potilaan mukana akuuttihoidosta kotiutumiseen asti. 
Annettu ohjaus kirjataan hoitokertomukseen ja hoitotyön yhteenvetoon

Ohjaus kirjataan hoitokertomukseen ja hoitoyhteenvetoon. Hoitoyhteenveto lähetetään jatkohoitopaikkaan ja annetaan potilaalle. 

Potilasohjauksen sisältö

1. Potilaan ja läheisten sekä erityisesti nuorten potilaiden ja lapsiperheiden kriisissä tukeminen

Omahoitaja ja muu henkilökunta  
Pyyntö osaston sosiaalityöntekijälle, joka ohjaa tarvittaessa eteenpäin kunnan kriisipalveluihin (esim. mielenterveyspalvelut, perheneuvola, kouluterveydenhuolto) 
Potilaasta tarvittaessa lähete psykiatriselle sairaanhoitajalle 

2. Keskustellaan potilaan ja/tai omaisten kanssa, mitä on tapahtunut ja osastolla tehtävistä toimenpiteistä 

Aivoverenkiertohäiriöt, oireet, syiden selvittely, tutkimukset, hoitotoimenpiteet, lääkehoito, hoito- ja jatkohoitosuunnitelma
Käydään läpi potilaan riskitekijät ja miten niihin voi vaikuttaa
Yleistä kuntoutustoimenpiteistä  

3. Potilaan siirtyessä jatkohoitopaikkaan, annetaan tietoa kuntoutuksesta ja jatkohoitopaikasta 

4.  Kotiin lähtevälle potilaalle kerrotaan lisäksi jatkotoimenpiteistä

Itsehoito, arkielämä AVH:n jälkeen 
Mitä ja missä terveydentilaa ja toipumista seurataan     
AVH:n oireet ja nopea hoitoon hakeutuminen
Kutsu Taysin AVH-ensitietopäivään

Potilaalle ja omaiselle kerrotaan myös internetistä löytyvästä ohjausmateriaalista esim. Terveyskylän aivotalo ja Terveyskylän kuntoutumistalo,  Aivoliitto, Mielenterveystalo ja Terveyskylän vertaistalo

Last modified 29.4.2025