ADHD voimavarana
Nepsylapset ja -nuoret ovat yhtä lahjakkaita kuin muutkin, neuropsykiatriset oireet eivät itsessään vaikuta älykkyyteen, vaan siihen, miten taitojaan voi hyödyntää elämässä. ADHD/ADD-henkilöiden aivoissa välittäjäaineet toimivat eri tavalla. ADHD ei estä menestymistä työelämässä, ja saattaa olla jopa etu joissain ammateissa. Myös työpaikkailmoituksissa rekrytoitu ADHD-henkilöitä.
- ADHD ja työelämä (adhdtutuksi)
ADHD-henkilöllä on haasteita keskittymisen säätelyssä ja suuntaamisessa tilanteen vaatimusten mukaisesti. Tehtävien aloittaminen voi olla joskus haastavaa, mutta vauhtiin päästyään ADHD henkilöt tekevät usein sinnikkäästi töitä. Toisinaan voi esiintyä myös erityisen voimallista keskittymistä eli hyperfokusoitumista, joka voi tietyissä tilanteissa olla tavoiteltava ominaisuus.
ADHD-henkilöt ovat fiksuja, kekseliäitä, avoimia, iloisia, rohkeita, auttavaisia ja valoisia. He ovat usein sanavalmiita, joiden kanssa voi käydä kiinnostavia keskusteluja. Heillä on uusia piristäviä näkökulmia, eivätkä he aina tyydy tavanomaiseen. He ovat nopeita oivaltamaan, ennakkoluulottomia kokeilemaan uutta, innostavia, mielikuvitusrikkaita, luovia, kekseliäitä, kyseenalaistajia ja uteliaita. He saattavat myös tuntea voimakkaasti, nauttia haasteista, olla empaattisia, energisiä ja motivoivia. On havaittu, että ryhmätyöskentelyssä on hyötyä, jos mukana on ADHD-henkilö, he tuottavat usein ideoita, joita kukaan muu ei ole vielä osannut ajatellakaan.
ADHD-lapset saavat usein paljon negatiivista palautetta, mutta siitä yleensä ei ole heille hyötyä. Vahvuuksia esiin nostamalla, kehumalla ja kannustamalla, sekä oikeilla tukitoimilla voidaan vahvistaa toivottua käyttäytymistä. Lasta voi tukea myös positiivisella ohjeistuksella: ”älä juokse” vs. konkreettinen pyyntö, mitä lapselta odotetaan: ”Kävele rauhallisesti”. Pelkkä kieltäminen ei kerro sitä, miten tulisi toimia.
Lisätietoa ADHD:sta voimavarana:
- ADHD - vaikeudesta vahvuudeksi? (Lääkärilehti)
- Teos: Adhd voimavarana - Missä kohtaa kirjoa olet? Anders Hansen, 2018.
- Teos: Supervoimani Adhd. Sari-Marika Durchman. 2020.
Last modified 23.10.2024