Tietoa lapsiperheille

Lapsiperheiden arkeen ja eri elämäntilanteisiin on monipuolisesti tarjolla tietoa. Tältä sivulta löydät teemoittain tietoa lapsiperheiden eri elämänvaiheisiin, hyvinvointiin ja arkeen.

Mies selaa kädessään olevaa älypuhelinta ja nainen pitää käsissään tablettitietokonetta.
 

Odotus- ja vauva-aikana vanhemman tiedon tarve lisääntyy ja uusi elämäntilanne saattaa herättää monenlaisia kysymyksiä. Tulevat vanhemmat saavat neuvolasta tietoa raskaudesta, synnytyksestä sekä vastasyntyneen hoidosta. Voit lisäksi tutustua näihin odotus- ja vauva-aikaa käsitteleviin sivustoihin.

Pirkanmaan hyvinvointialueen digitaalinen perhevalmennus

Pirkanmaan hyvinvointialueen perhevalmennus toteutetaan digitaalisena, ja se on osa äitiysneuvolapalvelua. Perhevalmennus antaa tukea muun muassa vanhemmuuteen, vauvan hoitoon, imetykseen ja synnytykseen liittyvissä asioissa. Perhevalmennus on suunnattu ensimmäistä lasta odottaville perheille, mutta voit tutustua videoihin, vaikka perheessä olisi jo lapsia. Videot ovat tarjolla ajasta ja paikasta riippumatta kaikille pirkanmaalaisille perheille.

Pirkanmaan hyvinvointialueen digitaalinen perhevalmennus

Odotus, synnytys ja vauva-aika -sivusto

Terveyskylän sivustolle on koottu ajantasaista tietoa raskauden alkamisesta, elämästä raskaana ollessa, vauvan odotuksesta, synnytyksestä, vanhemmuudesta, vauvan hoidosta sekä lapsiperheiden palveluista.

Odotus, synnytys ja vauva-aika -sivusto

Meille tulee vauva

Meille tulee vauva -opaskirjanen on tarkoitettu kaikille lasta odottaville vanhemmille. Opas sisältää ajankohtaista tietoa vauvan odotuksesta, synnytyksestä, vauvan hoidosta ja lapsiperheiden palveluista. Lisäksi oppaassa käsitellään vanhemmuutta ja parisuhdetta sekä lapsen kehitystä ja vuorovaikutusta lapsen kanssa.

Meille tulee vauva -opas

Terveyskylän Naistalo

Terveyskylän naistalo tarjoaa tietoa raskaudesta, synnytyksestä ja siitä toipumisesta, vauvan hoidosta ja imetyksestä, seksuaalisuudesta, raskaudenkeskeytyksestä, gynekologisesta terveydestä sekä lisääntymisterveydestä. 

Terveyskylän Naistalo

Vauvaperhe.fi -sivusto

Ensi- ja turvakotien liiton Vauvaperhe.fi -sivustolta saat tietoa ja tukea odotus- ja vauva-ajan arkeen liittyvissä huolissa ja pulmissa. Sivustolta löydät tietoa mm. vauvan unesta, päivärytmistä ja itkusta. Tietoa saat myös odotusajan stressistä, vanhemman uupumuksesta ja masennuksesta, mikäli päihteiden käyttö mietityttää tai raha-asiat huolettavat.

Vauvaperhe.fi

Tukea imetykseen

Imetyksen tuki tarjoaa tietoa imetyksestä ja koulutettua vertaistukea imetyksen kaikkiin vaiheisiin. 

Imetyksen tuki

Vanhemmuus tuo sekä iloa että vastuuta ja se on jatkuvaa oppimista lapsen kasvaessa. Vanhemmuudesta, lapsiperhearjesta sekä lapsen kasvusta ja kehityksestä on monipuolisesti tietoa tarjolla. Voit tutustua esimerkiksi näihin sivustoihin. 

Tietoa ja tukea lapsiperhearkeen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen. Täältä löydät muun muassa tietoa kuhunkin ikäkauteen (0–18-vuotiaat) kuuluvista kehitysvaiheista sekä käytännön vinkkejä lapsiperheen arjessa vastaan tuleviin tilanteisiin

Vanhempainnetti

Lapsen tai nuoren päihteiden käyttö tai pelaaminen

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n sivuilta saat tietoa ja vinkkejä tueksi erilaisiin elämäntilanteisiin jos huoli omasta tai läheisen päihteiden käytöstä tai pelaamisesta herää. Sivuilta löydät oman osion vanhemmuuden tai kasvatustehtävän tueksi.

EHYT ry: Vanhemmuuden tai kasvatustehtävän tueksi

Pulassa lapsen kanssa

Pulassa lapsen kanssa teoksessa käsitellään tavallisia lapsen kasvatuksen ongelmia vanhempien esittämien kysymysten pohjalta sekä tarjotaan tietoa lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä vaikeuksista sekä tavallisimmista lastenpsykiatrisista häiriöistä. 

Pulassa lapsen kanssa

Nepsy - neuropsykiatriset vaikeudet

Pirkanmaan hyvinvointialueen Nepsy-sivuston tarkoituksena on lisätä nepsy-ymmärrystä ja antaa käytännön tukea. Sivustolla esitellään erilaisia tukikeinoja, joista hyötyvät ensisijaisesti nepsy-piirteiset lapset ja heidän perheensä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen nepsy-sivut

Hyvä kysymys -verkkopalvelu

Hyvä kysymys -verkkopalvelu tarjoaa järjestöjen maksuttomia palveluja verkossa anonyymisti. Palvelusta saat luotettavaa tietoa aiheista parisuhde, vanhemmuus, seksuaalisuus, kriisit, päihteet ja riippuvuudet, hyvinvointi ja terveys, nuorten elämä, ihmissuhteet, arki, monikulttuurisuus. 

Hyvä kysymys -verkkopalvelu

Isyyden tueksi

Miessakit ry pitää huolta miesten elämää tukevien yksilöllisten, yhteisöllisten ja yhteiskunnallisten rakenteiden vahvistamisesta parantaakseen miesten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sivustolta löydät mm. Isyyden Tueksi -työn, jonka tarkoituksena on tukea nykyaikaista isyyttä tulemaan kuulluksi, näkyväksi ja osallistuvaksi.  

Miessakit ry

Isyyden Tueksi

Jokainen perhe on erilainen ja omanlainen, mutta yhtä arvokas. Monimuotoinen perhe kuvaa erilaisia perhemuotoja ja -rakenteita. Tänne olemme koonneet sivustoja, jotka tuottavat luotettavaa tietoa ja tarjoavat tukea monimuotoisille perheille.

Adoptioperheet

Adoptioperheet ry tarjoaa tietoa ja tukea adoptioon liittyviin teemoihin.

Adoptioperheet ry

Kahden kulttuurin perheet

Familia ry tukee kahden kulttuurin perheiden hyvinvointia tarjoamalla vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, tietoa, tukea ja neuvontaa.

Familia ry

Lapsen kuoleman kokeneille perheille

Käpy Lapsikuolemaperheet ry tarjoaa valtakunnallista vertaistukea lapsen kuoleman kokeneille perheille.

Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Tahattomasti lapsettomien yhteisö

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattomasti lapsettomien yhteisö ja asiantuntijaorganisaatio. Sivustolta löydät tietoa ja tukea aiheesta.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Sateenkaariperheet

Sateenkaariperheet ry edustaa lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Sivustolta löytyy tietoa, tukea ja toimintaa sateenkaariperheille.

Sateenkaariperheet ry

Monikkoperheet

Suomen Monikkoperheet ry tarjoaa vertaistukea, vaikuttamista ja tietoa kaksoset, kolmoset tai neloset saaneiden perheiden tueksi.

Suomen Monikkoperheet ry

Pirkanmaan Monikkoperheet ry on yksi Suomen Monikkoperheet ry:n 16:sta vapaaehtoisvoimin toimivasta jäsenyhdistyksestä. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere, toimimme koko Pirkanmaan alueella.

Pirkanmaan Monikkoperheet ry

Nuoret Lesket ry

Nuoret Lesket ry tarjoaa vertaistukitoimintaa, tietoa ja neuvontaa leskeyteen liittyvissä asioissa.

Nuoret Lesket ry

Uusperheet

Suomen Uusperheiden Liitto ry (Supli) tarjoaa uusperheille tietoa ja osallisuutta mahdollistavaa vapaaehtois- ja vertaistoimintaa.

Suomen Uusperheiden Liitto ry (Supli)

Yhden vanhemman perheet

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n sivuilta löydät apua, tukea ja tietoa yhden vanhemman perheille.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry

Parisuhde lapsiperheessä on tasapainoilua arjen vaatimusten ja yhteisen ajan välillä. Se vaatii kommunikointia, ymmärrystä ja yhteistyötä vanhempien välillä. Täältä löydät sivustoja parisuhteen hyvinvointiin.

Parisuhdekeskus Kataja ry

Parisuhdekeskus Kataja ry on valtakunnallinen poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton parisuhdetyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka missiona on vahvistaa parisuhteiden hyvinvointia kaikenlaisissa perheissä. Parisuhteen tukea on saatavilla chatissa, puhelimitse, verkkotapaamisina sekä luennoilla, kursseilla ja ryhmissä. 

Parisuhdekeskus Kataja ry

Hyvä kysymys -verkkopalvelu

Hyvä kysymys -verkkopalvelu tarjoaa järjestöjen maksuttomia palveluja verkossa anonyymisti. Palvelusta saat luotettavaa tietoa aiheista parisuhde, vanhemmuus, seksuaalisuus, kriisit, päihteet ja riippuvuudet, hyvinvointi ja terveys, nuorten elämä, ihmissuhteet, arki, monikulttuurisuus.

Hyvä kysymys -verkkopalvelu

Parempi avioliitto ry

Parempi avioliitto ry edistää perheiden hyvinvointia tukemalla puolisoiden välistä suhdetta ja yksilöllistä kasvua.

Parempi avioliitto ry

Seurakuntien tarjoama parisuhteen tuki

Tampereen seurakuntien perheneuvonta antaa ammatillista keskusteluapua parisuhteen, perheen tai muun henkilökohtaisen elämän kysymyksissä.

Tampereen seurakuntien perheneuvonta

Suomen evankelis-luterilainen kirkon parisuhde -sivut

Tukea ja hyvinvointia parisuhteeseen

Parisuhteen palikat on konkreettinen työkalu, jonka avulla voit hahmottaa ihmissuhteiden eri osa-alueita. 

Parisuhteen palikat

Etsitkö tietoa lasten sairauksista tai vinkkejä perhearjen hyvinvointiin? Täältä löydät sivustoja lapsiperheiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Terveelliset elintavat osana arjen rutiineja tukevat koko perheen hyvinvointia ja jaksamista. 

Vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin

Neuvokas perhe tarjoaa vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin kuten syömiseen, liikkumiseen, lepoon, ruutuaikaan tai lapsen kehosuhteeseen.

Neuvokas perhe

Hyvinvointia elintavoilla -sivustolle on koottu aihealueittain tietoa ja hyvinvointia tukevaa toimintaa ja palveluita Pirkanmaalla.

Hyvinvointia elintavoilla

Tietoa lasten sairauksista ja hoidosta

Terveyskylän Lastentalo sisältää tietoa lasten sairauksista, hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta. 

Terveyskylän Lastentalo

100 kysymystä lastenlääkärille käsitellään tavallisimpia lasten sairauksia ja kysymyksiä. Tietokannassa kuvataan sairauksien taustoja ja neuvotaan, milloin on paikallaan viedä lapsi lääkärin.

100 kysymystä lastenlääkärille

Ruoka-allergiat

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen sivuilta löydät käytännön tietoa ja vinkkejä ruoka-allergia-arkeen. Yhdistys tarjoaa myös maksutonta ruoka-allergianeuvontaa.

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys: Ruoka-allergiat ja anafylaksia

Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys: Ruoka-allergianeuvonta

Erimenu-verkkopalvelu on ammattilaisten ylläpitämä maksuton palvelu. Se tukee ruoka-allergista, keliaakikkoa tai muusta syystä erityisruokavaliota noudattavaa saamaan luotettavaa tietoa juuri hänelle soveltuvista resepteistä ja elintarvikkeista. Erimenun reseptien avulla voit oman ruokavalion huomioiden valmistaa herkullisia ja monipuolisia leivonnaisia ja ruokia.

Erimenu

Pienen lapsen syömistaitojen kehitystä kannattaa pitää silmällä ja tarvittaessa tukea, sillä niillä on vaikutusta myös lapsen muuhun ikätasoiseen kehittymiseen ja koko perheen hyvinvointiin. Tutustu puheterapeutin vinkkilistaan pienen  lapsen syömistaitojen kehityksen tukemiseen.

Pienen lapsen syömistaidot

Ruoka-allergiat vaikuttavat ruokasuhteeseen ja voivat altistaa syömishäiriöille. Luennolla kuulet tietoa ruoka-allergioista, anafylaksiasta, syömishäiriöistä ja vinkkejä positiiviseen ruokasuhteeseen

Ruoka allergiat ja syömishäiriöt -luentotallenne

Hyvä kysymys -verkkopalvelu

Hyvä kysymys -verkkopalvelu tarjoaa järjestöjen maksuttomia palveluja verkossa anonyymisti. Palvelusta saat luotettavaa tietoa aiheista parisuhde, vanhemmuus, seksuaalisuus, kriisit, päihteet ja riippuvuudet, hyvinvointi ja terveys, nuorten elämä, ihmissuhteet, arki, monikulttuurisuus.

Hyvä kysymys -verkkopalvelu

Vanhempien ero ja tutun perherakenteen rikkoutuminen on lapselle kriisi. Lapsen kokemukseen ja erosta selviämiseen vaikuttaa merkittävästi se, miten hyvin tai huonosti vanhemmat hoitavat eronsa. Lasta tukee vanhempien sovinnollisuus ja kyky huomioida lapsen tarpeet oman kriisinsä keskellä. Usein se on kuitenkin vaikeaa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Helsingin yhdistys on tuottanut eroaville lapsiperheille suunnatun 5-osaisen videosarjan, joka avaa lapsen näkökulmaa erossa. Kunkin viiden YouTube-animaatiovideon sisältö on tiivistetty noin 3 minuutin mittaiseksi.

Videosisällöt pohjautuvat Suomessa julkaistuihin tieteellisiin tutkimuksiin ja niitä kokoavaan kirjallisuuteen lapsiperheen erosta.

Videosarja eroaville lapsiperheille

Ero puolisosta - oppaasta saat neuvoja esimerkiksi avioeron hakemiseen ja omaisuuden ositukseen tai jakoon. Lisäksi opas ohjaa tuen pariin, jos oma tai perheenjäsenten jaksaminen on koetuksella.

Ero puolisosta -opas

Ensi- ja turvakotien liiton Apua eroon.fi – sivusto kannustaa perheitä hakemaan apua erotilanteeseensa.

Apuaeroon.fi 

Myös omahoito-ohjelmat tarjoavat tietoa ja työkaluja asian käsittelyyn.

  • Erokriisin omahoito-ohjelma avulla voit työstää eron herättämiä kysymyksiä ja lisätä henkistä hyvinvointiasi eron jälkeisessä tilanteessa. 

Erokriisin omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

  • Vanhempana eron jälkeen-verkkokurssi on suunniteltu eronneille ja eroa pohtiville vanhemmille. 

Vanhempana eron jälkeen-verkkokurssi (Ensi- ja turvakotien liitto)

Elämään osuu tilanteita, jotka voivat tuntua erityisen raskailta tai muuttavat perheen arjen. Elämän kriisitilanteen voivat aiheuttaa esimerkiksi työttömyys, perheenjäsenen sairastuminen, läheisen kuolema tai onnettomuus. Tänne olemme koonneet luotettavia sivustoja eri elämän kriisitilanteisiin.

Perheenjäsenen sairastuminen

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry tarjoaa tietoa ja tukea heille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä. 

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry

Lapsen sairastaminen vaikuttaa koko perheeseen ja perhearkeen. Terveyskylän Lastentalon sivuilta löydät tukea ja erilaisia keinoja uudessa elämäntilanteessa selviämiseen.

Lastentalo - Perheille ja kasvattajille

Taloudellinen kriisi

Kelan tehtävänä on hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien henkilöiden perusturvaa erilaisissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturvan avulla taataan kohtuullinen toimeentulo silloin, kun se on uhattuna työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen takia.

Kela

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden verkkosivuilta löydät muun muassa tietoa taloudelliseen onglemiin.  

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalipalvelut

Väkivalta perheessä

Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton verkkopalvelu. Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla heille tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Sivustolla autetaan myös väkivallan todistajina tai kohteina olleita lapsia ja nuoria. Väkivalta ei kuulu lapsen kasvuympäristöön.

Nettiturvakoti

Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Sivustolta löydät auttavan puhelimen, chatin sekä tietoa väkivallan eri muodoista.

Nollalinja

Miten autat itseäsi tai läheistäsi kriisitilanteessa

Henkisestä ensiavusta voit lukea Punaisen Ristin sivuilta. Täältä löydät tietoa miten autat itseäsi tai läheistäsi, kuten lasta tai nuorta, kriisitilanteissa.

Punainen Risti - Henkinen ensiapu 

Mannerheimin Lastensuojeliiton artikkelista löydät neuvoja, miten voit auttaa lasta perheen kriisissä.

MLL - Tue lasta perheen kriisissä

Päihdelinkki -verkkopalvelu

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Kaikki palvelut ovat nimettömiä ja maksuttomia. Sivuston teemoja ovat alkoholi, huumeet, lääkkeet, rahapelaaminen ja muut toiminnalliset riippuvuudet. Kohderyhmä on alkoholia tai muita päihteitä ongelmallisesti käyttävä, tai muiden riippuvuuksien kanssa painiva aikuisväestö, heidän läheiset ja kaikki keitä päihde- ja riippuvuusteemat kiinnostavat ja koskettavat. 

Päihdelinkki

Käytätkö alkoholia kohtuullisesti vai ehkä liikaa? Vastaamalla AUDIT-testin kysymyksiin saa monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista.

AUDIT-testi

Päihdelinkin tietoartikkeleita:

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa - FinFami ry

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry tarjoaa tietoa ja tukea heille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä. 

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry

Etkö löytänyt etsimääsi?

Tutustu monipuoliseen artikkelitarjontaan Hyvä kysymys -verkkopalvelussa. Sivustolta saat asiantuntevaa neuvontaa, vertaistukea ja luotettavaa tietoa elämän eri vaiheisiin.

Tutustu hyvinvointiohjelmiin

Hyvinvointiohjelmat tarjoavat tietoa ja työkaluja eri elämäntilanteisiin. Käy tutustumassa vaihtoehtoihin!

Haluatko keskustella asiastasi?

Lapsiperheille ja heidän läheisille on tarjolla monipuolisesti luotettavia keskustelukanavia asuinpaikasta riippumatta. Tutustu eri vaihtoehtoihin. Älä jää huolesi kanssa yksin!

Last modified 20.12.2024