Väsymyspotilaan asiakaspolku väsymystyöryhmässä

Taysin väsymystyöryhmän tavoitteena on saada erikoissairaanhoidon yhteinen näkemys siitä

  • selittääkö pitkittynyttä väsymystä jokin diagnosoitavissa oleva sairaus
  • mitä tekijöitä väsymyksen taustalla voidaan tunnistaa
  • selittääkö väsymystä krooninen väsymysoireyhtymä.

Lisäksi työryhmä arvioi kuntoutusmahdollisuuksia, avustaa etuusasioissa sekä tekee tarvittaessa myös työkykyarvion.

Potilaan hoitovastuu säilyy tutkimusprosessin ajan sote-asemalla tai työterveyshuollossa.

Väsymysoireeni on pitkittynyt ja toimintakykyni on alentunut. Hakeudun sote-asemalle tai työterveyshuoltoon.

Jos väsymysoire on kestänyt yli 6 kuukautta ja myös muut Taysin läheteohjeen kriteerit täyttyvät, lääkäri laatii minulle lähetteen Taysin väsymystyöryhmään (ohje ammattilaiselle).

Hoitosuhteeni jatkuu sote-asemalla tai työterveyshuollossa väsymystyöryhmän tutkimusprosessin ajan.

Väsymystäni selittäviä tekijöitä arvioidaan viidellä eri poliklinikalla. Poliklinikkakohtaisesti arvioidaan lähetetekstin sekä aiempien tausta- ja tutkimustietojen pohjalta, tarvitaanko kohdallani kyseisen erikoisalan vastaanottoa tai tutkimusta. Selvittelyt etenevät kunkin poliklinikan aikataulujen puitteissa.

Täytän poliklinikan lähettämät esitietolomakkeet paperisina tai OmaTays.fi-palvelussa.

Minulle lähetetään poliklinikalta jonokirje tai ajanvaraus. Kontakti voi olla vastaanottokäynti tai etävastaanotto.

Laboratoriotutkimusten ja vastaanottokäynnin pohjalta selvitellään väsymystä aiheuttavia ja pahentavia sisätautialan sairauksia.

Minulle lähetetään poliklinikalta jonokirje, ajanvaraus tai ohje yöpolygrafiatutkimuksen tekemiseksi. Tutkimuksen perusteella kartoitetaan uniapneaa ja yöllistä jalkaliikehäiriötä sekä arvioidaan niiden tarvittavaa hoitoa.

Lääkäri tarkistaa tutkimustuloksen kirjallisella ajalla ja teksti tallentuu myös Kanta-palveluun. Jos unipoliklinikalla hoidettavaa sairautta ei todeta, lääkärin vastaanottoa ei tarvita.

Mahdollisuuksien mukaan kartoitetaan myös unettomuutta ja unirytmiä esimerkiksi unipäiväkirjan avulla sekä annetaan suositus niiden hoitamisesta. Jos uniapnea todetaan, sen hoito suunnitellaan ja hoito aloitetaan unipoliklinikalla.

Mikäli unitutkimuksia on jo edeltävästi avoterveydenhuollossa tehty, ei uusia tutkimuksia unipoliklinikan kautta välttämättä tarvita.

Neurologinen arvio voi toteutua hoitopuheluna, vastaanottokäyntinä tai kirjallisesti taustatietojen ja aiemmin tehtyjen tutkimusten pohjalta.

Neurologisessa arvioinnissa selvitetään neurologisen taustasairauden, erityisesti unihäiriöiden kuten narkolepsian ja idiopaattisen hypersomnian, mahdollisuus. Lisäksi pyritään huomioimaan tai poissulkemaan muut väsymystä aiheuttavat neurologiset sairaudet, kuten MS-tauti ja lihassairaudet. Kuvantamistutkimuksia ei yleensä tarvita. Tarvittaessa arvioidaan myös päänsäryn tai migreenin merkitys oirekuvassa.

Minulle lähetetään vastaanottoaika, jos arviointi vastaanotolla katsotaan tarpeelliseksi. Mikäli psykiatrian asianmukaisten ja riittävien selvittelyjen katsotaan jo aiemmin toteutuneen, ei erillistä aikaa varata.

Vastaanotolla tapaan sairaanhoitajaa, joka jälkeenpäin käy tilanteeni läpi psykiatrin kanssa. Haastattelujen ja esitietolomakkeiden pohjalta arvioidaan psyykkistä tilaani ja sen vaikutuksia väsymysoireeseen sekä varmennetaan tai tehdään psykiatrista diagnostiikkaa. Tarvittaessa minut voidaan kutsua myös lääkärin vastaanotolle.

Minulle lähetetään poliklinikalta jonokirje tai ajanvaraus sosiaalityöntekijän arvioon, joka voi olla etävastaanotto tai puhelu. Sosiaalityöntekijä selvittää elämäntilannettani, toimintakykyäni ja minua koskevaa sosiaaliturvan kokonaisuutta.

Tarvittaessa voidaan varata aika neuropsykologiseen tutkimukseen tai lääkärin tutkimukseen tukielinongelman tai toimintakyvyn arvioimiseksi.

Minulle lähetetään postitse seurantalomakkeet sitten, kun erikoisalaselvittelyt ovat valmiit ja väsymystyöryhmän koontineuvottelun ajankohta on varmistunut.

Täytän dePaul-oirekyselyn sekä WHOQOL-BREF-elämänlaatukyselyn. Lähetän täytetyt lomakkeet palautekuorella Taysiin hyvissä ajoin ennen koontineuvottelua.

Noin 1-2 viikkoa ennen väsymystyöryhmän koontineuvottelua sosiaalityöntekijä soittaa minulle. Hän tarkistaa ajankohtaisen tilanteeni sekä mahdolliset muutokset toimintakyvyssäni, etuuksissa ja kuntoutuksissa.

Koontineuvottelu toteutuu vain ammattilaisten kesken. Neuvottelussa lääkärit ja sosiaalityöntekijä sekä tarvittaessa psykologi kokoavat selvittelyt ja keskustelevat niiden pohjalta väsymystäni selittävistä syistä sekä jatkohoito- ja kuntoutusmahdollisuuksista.

Kuntoutustutkimuspoliklinikan lääkäri laatii yhteiseen neuvotteluun perustuen loppuyhteenvedon, jonka voin käydä lukemassa Kanta-palvelusta sen valmistuttua.

Väsymystyöryhmän koontineuvottelun aikataulu täsmentyy selvittelyjen valmistumisen jälkeen. Aikaa väsymystyöryhmän selvitysten käynnistymisestä koontineuvotteluun voi kulua jopa vuosi.

Lääkäri soittaa minulle koontineuvottelun päätelmistä ja suosituksista lähiviikkoina. Sosiaalityöntekijä saattaa osallistua puheluun. Mahdolliset etuus- ja kuntoutuslausunnot laaditaan tavallisimmin kuntoutustutkimuspoliklinikalta.

Väsymystyöryhmän selvittely päättyy lääkärin palautepuheluun. Hoitoni ja kuntoutumiseni seuranta jatkuvat sote-asemalla tai työterveyshuollossa.

Osallistun voimavarojeni puitteissa omaan kuntoutumiseeni.

Päivitetty 19.12.2024