Synnytyksen jälkeinen hoitopolku äiti-lapsiyksikössä

Äiti-lapsiyksikköön saavutaan tavallisesti 2–5 tunnin kuluttua vauvan syntymästä. Vierihoidossa äiti/vanhemmat ja vauva ovat yhdessä ympäri vuorokauden.

Vauvan syntymä on aina ihmeellinen ja elämää mullistava asia. Perhe saa rauhassa tutustua uuteen jäseneensä hoitajien tuen ja ohjauksen turvin. Vauvanhoidon ohjauksen lisäksi synnytyksen jälkeiseen hoitoon kuuluu synnyttäneen ja vauvan voinnin seuranta ja vanhemmuuden tukeminen.

Synnytyksen jälkeiselle hoidolle ja ohjaukselle on suunniteltu hoitotapaamismallin mukainen runko, jonka lähtökohtana on kunkin perheen yksilöllinen tilanne.

Yksikköön saapuessa

  • Esitellään yksikön toimintaa sekä käydään läpi hoitosuunnitelmaa.
  • Huolehditaan synnyttäneen ja vauvan voinnista.
  • Käydään läpi ensimmäisten hetkien tärkeitä asioita, kuten ihokontaktin turvallinen toteuttaminen sekä vauvan turvallinen nukuttaminen.

Lue lisää:

Hoitaja tekee vauvalle ns. ensitarkastuksen viimeistään, kun vauva on noin 6 tunnin ikäinen.

Ensitarkastuksessa varmistetaan vauvan hyvinvointi. Samalla keskustellaan esimerkiksi imuotteesta ja imetysasennosta, imetystiheydestä ja käsinlypsystä.

Vauvan paras paikka ensihetkinä on äidin iholla.

Lue lisää:

Katso videot:

Synnytyksen jälkeisen päivän aamuna

  • kerrataan tavallisesti synnyttäneen toipumiseen liittyviä asioita, kuten esimerkiksi lantionpohjalihasten jumppaa
  • keskustellaan synnytyksestä, käydään läpi sen tapahtumia ja kysytään synnyttäjän kokemusta synnytyksestä
  • ohjataan vauvan ravitsemukseen ja perushoitoon liittyviä asioita perheen yksilöllisen tilanteen mukaisesti.

Tilanteen mukaan voidaan ajatuksia suunnata jo kotiinlähtöön.

Synnytystä seuraavan päivän iltana käydään läpi kotiinlähtöasioita. Varmistetaan, että vauvan ja äidin vointi on sellainen, että kotiin on turvallista lähteä sitten kun sen aika on.

Ennen kotiin lähtöä

Vauvalle toteutetaan näön ja kuulon seulontatutkimukset, varmistetaan imetyksen ja vauvan ruokkimisen sujuminen ja kerrataan imetyksen turvamerkit, eli mistä tietää, että vauva saa maitoa riittävästi.

Lue lisää:

Toisen päivän aamuna keskitytään synnyttäneen ja vauvan voinnin lisäksi imetysasioihin ja siihen, miten elämä vauvaperheenä lähtee sujumaan kotona ja mihin voi ottaa tarvittaessa yhteyttä kotiutumisen jälkeen.

Otathan rohkeasti esille, jos jokin on jäänyt mietityttämään esimerkiksi synnytyksestä.

Tässä on hyvä kohta miettiä myös ehkäisyasioita jo valmiiksi.

Ennen kotiinlähtöä lastenlääkäri tarkastaa vauvan perusteellisesti. Vanhemmat ovat mukana tarkastuksessa. Samalla on mahdollisuus keskustella lastenlääkärin kanssa vauvaan liittyvistä asioista.

Kotiutuspäätös tehdään aina yksilöllisesti sekä vauvan että synnyttäneen voinnin perusteella.

Lue lisää:

Raskaus ja synnytys

Taysissa syntyy vuosittain noin 4 100 vauvaa. Korostamme asiakaslähtöisyyttä ja noudatamme vauvamyönteisiä hoitokäytäntöjä. Hoidamme myös paljon riskiraskauksia, joiden seuranta tapahtuu äitiyspoliklinikalla.

Päivitetty 19.9.2024