Implantointi- ja luusiirrepotilaan hoitopolku

Tässä hoitopolussa käydään läpi implantointi- ja luusiirrepotilaan hoidon eri vaiheet. Implantointi- ja luusiirrepotilaan hoitopolku kuvaa hoitoon liittyviä tutkimuksia ja toimenpiteitä. Jokaiselle potilaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Hammasimplantti on kirurgisesti asennettava keinojuuri, joka kiinnitetään leukaluuhun hammaspuutosten hoitamiseksi. Implantin oikean paikan ja suunnan asentaminen saattaa edellyttää luusiirteiden käyttöä, jotka lisäävät luuvolyymia implantoitavalle alueelle. Luutuneen implantin päälle voidaan rakentaa kruunuja, siltoja tai implanttikiinnitteisiä irtoproteeseja.

Hammaslääkäri tai lääkäri tekee lähetteen Taysin suu- ja leukasairauksien poliklinikalle. Poliklinikalla arvioidaan, täyttyvätkö hoidon kriteerit, jotka on määritelty Sosiaali- ja terveysministeriössä.

Perushammashoito tulee olla tehtynä ennen hoitoon pääsyä. Perushoitoon katsotaan kuuluvaksi korjaava hoito (karieksen paikkaushoito, juurihoidot) sekä iensairauksien hoito.

Sinulle tulee kutsu Taysin suu- ja leukasairauksien poliklinikalle, jos erikoissairaanhoidon kriteerit täyttyvät. Ennen vastaanottokäyntiä saatat saada kutsun esimerkiksi kuvantamiseen tai laboratorioon.

Sinulle tehdään vastaanotolla terveydentilan selvitys sekä suun ja hampaiston tutkimus. Tarvittaessa saat lähetteet lisätutkimuksiin, kuten kuvauksiin tai laboratoriokokeisiin. Ohjeet tarvittavista tutkimuksista saat vastaanotolla.

Sinulle tehdään hoitosuunnitelma joko heti vastaanottokäynnillä tai moniammatillisessa kokouksessa. Kokoukseen osallistuu suu- ja leukakirurgian, protetiikan, parodontologian sekä oikomishoidon erikoishammaslääkäreitä.

Hoitosuunnitelma tehdään sinulle henkilökohtaisesti ja käydään läpi yhdessä sinun kanssasi. Kun olet kuullut hoitosuunnitelman, päätät itse, sitoudutko pitkäkestoiseen ja monivaiheiseen hoitoon. Hoitosuunnitelmaasi voidaan päivittää hoidon edetessä.

Implanttihoito voi kestää yhdestä vuodesta useaan vuoteen. Hoitoon kuuluu useita käyntejä, kuten tutkimuksia, kontrollikäyntejä ja toimenpiteitä.

Implanttileikkaus voidaan tehdä joko yksi- tai kaksivaiheisesti. Yksivaiheisessa leikkauksessa implantti ja paranemisjatke asetetaan samassa toimenpiteessä, kun taas kaksivaiheisessa leikkauksessa paranemisjatke asetetaan erillisessä toimenpiteessä implantin luutumisen jälkeen. Paranemisjatke varmistaa implantin ympärillä olevan ikenen paranemisen ja muotoilun ennen pysyvän proteettisen rakenteen asentamista. Leikkaustapa valitaan sen mukaan, kuinka hyvin implantti kiinnittyy luuhun leikkauksessa.

Sinun tulee käydä suuhygienistillä omalla kustannuksella 1–7 päivää ennen implantointia, luusiirre- tai pehmytkudossiirreleikkausta sekä ennen paljastusleikkausta. Hoidon päätyttyä suositellaan käyntejä suuhygienistillä neljän kuukauden välein.

Implanttihoito

  • Sisältää hoitosuunnitelman mukaisen yksi- tai kaksivaiheisen implanttileikkauksen. Implantin keskimääräinen luutumisaika on 3–6 kuukautta. Jos implanttileikkaus on tehty kaksivaiheisesti, tehdään luutumisen jälkeen implantin paljastusleikkaus, jossa asetetaan paranemisjatke.

Implanttihoito, luusiirteellä

  • Sisältää hoitosuunnitelman mukaisen luusiirreleikkauksen ennen implantointia, pehmeällä tai kovalla kalvolla.
  • Luusiirreleikkaus pehmeällä kalvolla luutuu keskimäärin 4–6 kuukautta, jonka jälkeen suoritetaan implanttileikkaus.
  • Luusiirreleikkaus kovalla kalvolla luutuu keskimäärin 6 kuukautta, ja kovakalvo poistetaan erillisessä leikkauksessa.
  • Luusiirteiden luutumisen jälkeen tehdään implanttileikkaus sekä tarvittaessa implantin paljastusleikkaus, jossa asetetaan paranemisjatke.

Laaja implanttihoito, luu- ja pehmytkudossiirteillä

  • Sisältää hoitosuunnitelman mukaisen luusiirreleikkauksen, pehmytkudossiirreleikkauksen, implanttileikkauksen sekä tarvittaessa implantin paljastusleikkauksen, jossa asetetaan paranemisjatke.
  • Pehmytkudossiirreleikkaus on erillinen toimenpide, joka vaatii oman paranemisajan. Se voidaan tehdä joko ennen tai jälkeen luusiirreleikkauksen.

Suuhygienian tulee olla erinomaisella tasolla ennen hoidon alkua, hoidon aikana sekä hoidon jälkeen.

Nikotiinituotteiden käyttö on ehdottomasti kielletty. Nikotiinituotteiden käyttö on lopetettava vähintään 6 kuukautta ennen hoidon aloitusta.

Jos sinulle on tehty oikomishoito, tulee sen olla ylläpitovaiheessa.

Hoidon aikana on useita vastaanottokäyntejä, kuten kontrollikäyntejä, kuvantamisia ja mahdollisesti useampia toimenpiteitä.

Suu- ja leukasairauksien poliklinikka, Tays Keskussairaala

Hoitosi toteutetaan pääsääntöisesti suu- ja leukasairauksien poliklinikalla. Leikkauksia voidaan tehdä päiväkirurgisella leikkausosastolla tai korva- ja suusairauksien leikkausosastolla. Hoitopaikka määräytyy hoidon vaativuuden tai yleisterveydentilan mukaan.

Jos leikkaus jännittää, kerro siitä rohkeasti etukäteen. Suu- ja leukakirurgin kanssa voit keskustella esilääkityksen mahdollisuudesta.

Hoitosi siirtyy kirurgisen hoidon jälkeen protetiikan erikoishammaslääkärille. Hän valmistaa hoitosuunnitelman mukaisesti kruunuja, siltoja tai implanttikiinnitteisiä irtoproteeseja.

Sinun tulee sitoutua implantin ylläpitohoitoon. Implantin ympäröivä kudostilanne arvioidaan nykyisten hoitosuositusten mukaisesti neljän kuukauden välein oman hammaslääkärin tai suuhygienistin toimesta avoterveydenhuollossa tai yksityisvastaanotolla.

Päivitetty 1.4.2025