Tampereen Biopankki

Lähikuva suojakäsinein varustetuista sormista ja näyteputkista.

Tampereen Biopankkiin kootaan näytteitä biolääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten.

Tampereen Biopankki on yliopistosairaalan yhteydessä toimiva yksikkö, jonka keräämiä näytteitä ja niihin liittyvää tietoa hyödynnetään tutkimustarkoituksiin Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen tutkimusstrategian mukaisesti.

Tampereen Biopankki kerää ja säilyttää oman yhteistoiminta-alueensa potilaiden näytteitä. Näytteitä voidaan kuitenkin hyödyntää terveysalan tutkimus- ja kehitystyössä maailmanlaajuisesti. Sairaalakeräyksien lisäksi Tampereen Biopankki on tehnyt kohdennettuja suostumus- ja näytekeräyksiä muun muassa äitiysneuvoloissa sekä neurologisten ja psykiatristen sairauksien yksiköissä.

Pirkanmaan hyvinvointialue omistaa Biopankin

Tampereen Biopankki on aloittanut toimintansa syksyllä 2015. Tampereen Biopankin omistaa Pirkanmaan hyvinvointialue. Muut perustajaorganisaatiot Tampereen yliopisto, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue ovat sopimuksellisesti mukana toiminnassa ja osallistuvat rahoitukseen. Biopankkinäytteet varastoidaan Tampereella.

Biopankin toiminta perustuu lakiin ja biopankkien toimintaa valvoo Fimea.

Suomen biopankit muodostavat kansallisen biopankkiverkoston, jonka toiminnassa myös Tampereen Biopankki on mukana. Verkoston kautta kertyvä näyteaineisto yhdistettynä suomalaisiin rekisteritietoihin on herättänyt tutkijoiden kiinnostusta kansainvälisesti. Suomen julkisten biopankkien yhteistyötä koordinoi Biopankkien Osuuskunta Suomi - FINBB.



Tämän sivun löydät myös osoitteella pirha.fi/tampereen-biopankki

Ajankohtaista

Tampereen Biopankki on mukana uudessa kansallisten osaamiskeskusten yhteishankkeessa

Yksilöllistetty lääketiede on tulevaisuuden suunta, joka hyödyntää geneettistä ja muuta biologista tietoa sairauksien ennaltaehkäisyssä, diagnostiikassa ja hoidossa. Tämä kehitys saa vauhtia uudesta yhteistyöhankkeesta, jossa ovat mukana Kansallinen syöpäkeskus FICAN, Kansallinen Neurokeskus sekä Tampereen Biopankki ja muut julkisen terveydenhuollon sairaalabiopankit. 

Hankkeen tavoitteena on edistää yksilöllistetyn lääketieteen hyödyntämistä terveydenhuollon palvelujärjestelmässä tiivistämällä biopankkien ja kansallisten osaamiskeskittymien välistä yhteistyötä sen kehittämiseksi. Hankkeessa tehostetaan pilotoitaviin sairauksiin liittyvien biopankkinäytteiden keräystä, yhtenäistetään näytteisiin liittyvien terveystietojen kirjaamista ja varmistetaan, että terveydenhuollon ja tutkimuksen kannalta tärkeät biopankkinäytteet ja niihin linkitettävissä oleva data ovat laajemmin saatavilla. 

Lue tiedote pirha.fi.sivuilta Yksilöllistetyn lääketieteen kehitys saa vauhtia uudesta yhteistyöhankkeesta

Päivitetty 17.2.2025