Terapiat etulinjaan -toimintamalli

Terapiat etulinjaan -toimintamallissa parannetaan perustason mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja prosesseja yhteistyössä hyvinvointialueiden ja yliopistosairaaloiden kanssa.  

Toimintamalli on osa kansallista mielenterveysstrategiaa ja sote-uudistuksen tukea, ja se mahdollistaa terapiatakuun toteuttamisen hyvinvointialueilla. 

Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella etulinjan sote-ammattilaisella on vaikuttavia työkaluja tukea ja hoitaa asiakkaan mielenterveyttä. Näin varmistetaan, että ihminen saa tukea nopeasti riippumatta siitä, mistä hän hakee apua. Toimintamalli mahdollistaa terapiatakuun toteuttamisen hyvinvointialueilla.

Toimintamallin tavoitteet

Tavoitteena on, että lievistä ja keskivaikeista mielenterveyden häiriöistä kärsivät ihmiset pääsevät nopeasti vaikuttaviin hoitoihin. Terapiat etulinjaan -toimintamalli tarjoaa sote-alan ammattilaiselle työkaluja, jotka helpottavat työtä ja auttavat asiakkaita saamaan vaikuttavaa apua nopeasti.

Toimintamallin tarjoamat keskeiset työkalut ja palvelut

  • kaikille avoin Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu 
  • digitaalinen Terapianavigaattori hoidon tarpeen arvioinnin ja sopivan psykososiaalisen menetelmän valinnan tueksi  
  • menetelmäkoulutukset ammattilaisille  
  • malli / mittarit vaikuttavuuden seurantaan 
  • alueellisen kehittämisen tuki

Terapiat etulinjaan- toimintamalli Pirkanmaalla osana Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (HOPPU) -hanketta

Jäsenten sähköpostiosoitteet ovat muodoltaan tällaisia: etunimi.sukunimi@pirha.fi

Hankepäällikkö Juha Ahonen, puhelin 050 529 0392 
Projektipäällikkö Noora Vehmas, puhelin 050 301 5485 
Menetelmäkoordinaattori Minna Jokiniemi, puhelin 040 684 0607

Lisätietoja

Terapiat etulinjaan -toimintamallin verkkosivu 
Sisä-Suomen yhteistyöalueen sote-keskusten psykososiaaliset menetelmät ja tukirakenteet (PsySos) -hanke Innokylässä – Päättynyt hanke 2022–2023

Päivitetty 12.1.2024