Valikkonäyttö
Kotisynnytys - otsikko
Kotisynnytys
Hoito- ja toimintaohje
Kotisynnytys - web-sisältö
Raskaus
Neuvolan terveydenhoitaja huolehtii siitä, että iPanan web-esitietokaavake on täytettynä. Siihen tulee maininta suunnitelmasta synnyttää kotona.
Terveydenhoitaja laatii sähköisen lähetteen äitiyspoliklinikalle. Lähetteessä pyydetään järjestämään synnytyksen jälkeinen Äiti-vauvapoliklinikkakäynti aikanaan.
Lähetteen käsittelijä siirtää iPanaan web-esitietolomakkeen tiedot ja huolehtii siitä, että iPanamerkinnät ja muu varautuminen ovat kunnossa (tieto määräyksenä synnytykseen tai huutomerkin taakse).
Tulevasta kotisynnytyssuunnitelmasta informoidaan äiti-vauvapoliklinikkaa, puhelin 044 4728620.
Synnytys
Jos kotisynnytyksessä alkuperäinen suunnitelma muuttuu (esimerkiksi synnytys pitkittyy, tulee kivunlievityksen tarve, epäillään sikiön voinnin heikkenemistä, synnytyksen jälkeen esiintyy runsasta vuotoa tai istukkaretentio), synnyttäjä saapuu synnytysyksikköön. Synnyttäjä kirjataan sairaalapotilaaksi ja hoito jatkuu tilanteen vaatimalla tavalla.
Kotisynnytyksen tapahduttua perhe tai synnytyksessä avustanut kotikätilö ilmoittaa asiasta päivystävälle sihteerille (puhelin 03 3116 7848), joka luo lapselle väliaikaisen henkilötunnuksen. Lasta ei kirjata syntyneeksi iPanan Syntymä-lomakkeella. Lapselle ainoastaan luodaan väliaikainen henkilötunnus Oberonissa Henkilötiedot-lomakkeella. Perheelle varataan aika Äiti-vauvapoliklinikalle 1 - 4 vrk kuluttua ja tehdään TSH-pyyntö laboratorioon. Perhe tai synnytyksessä avustanut kotikätilö toimittaa TSH-näytteen laboratorioon.
Sihteeri huolehtii raskauden päättämisestä i-Panassa.
Jos raskautta ei iPanaan ole luotu aiemmin, ei sitä enää tässä vaiheessa luoda (esim. ei neuvolakäyntejä tms.).
Lapsi
Heti syntymän jälkeen huonokuntoinen lapsi (ikä alle 2h)
Tulevasta huonokuntoisesta lapsesta ilmoitetaan synnytysyksikön organisoijalle p.03-311 69461, joka informoi asiasta lastenlääkäriä.
Lapsi tuodaan synnytysyksikön virvoitteluhuoneeseen D-rakennus, 4 krs.
Syntymän jälkeen vointi huononee (ikä yli 2h)
Ota yhteyttä lasten päivystyspoliklinikalle.
Päivitetty 24.6.2024