Murupolku

Readspeaker

Läheteohjeet sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle

Läheteohjeet sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle

Transsukupuolisuuden tutkimuksen läheteohjeet

Tampereen yliopistollisen sairaalan Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla arvioidaan, ovatko kehoa muokkaavat sukupuolen korjaushoidot oikea-aikaisia. Tutkimukset ovat aiheellisia tilanteessa, jossa henkilöllä on pitkäaikainen, vakaa, selkeä ja helposti sanoitettava, syntymässä määritellystä sukupuolesta eroava kokemus omasta sukupuolestaan, tämän eroavaisuuden aiheuttamaa haittaa ja kärsimystä, ja toive tämän haitan ja kärsimyksen lievittämisestä fyysisillä sukupuolenkorjaushoidoilla. Nykyisin Suomessa käytössä olevassa diagnoosiluokituksessa (ICD-10) pitkäaikaisuuden rajaksi on asetettu kaksi vuotta.
  
Potilaan psykiatrisen ja psykososiaalisen hoidon tarpeen arviointi tulee järjestää ennen keskitetylle sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle lähettämistä. Lähettävällä taholla tulee olla selkeä käsitys potilaan mahdollisista mielenterveyden ongelmista, koska ne saattavat muodostaa vasta-aiheen sukupuolen korjaushoitoihin ohjaamiselle. Huolelliseen arviointiin kuuluu paitsi vakavien mielenterveyden häiriöiden, kuten mielialahäiriöiden ja psykoottisten häiriöiden diagnosointi, myös potilaan persoonallisuuden rakenteen ja yleisen identiteettikehityksen selvittäminen. Tärkeää on myös arvioida, kärsiikö potilas elämänhistoriallisesta traumatisoitumisesta ja dissosiaatiosta. Tavallisesti huolellinen diagnosointi edellyttää erilaisten diagnostisten haastattelumenetelmien käyttöä ja psykologin tutkimusta. 
  
Lähetteessä tulee myös antaa selkeä sanallinen kuvaus potilaan sukupuolikokemuksesta, sen kestosta ja potilaan hoitotoiveista. Samoin tulee kuvata, millaista haittaa tai kärsimystä sukupuolikokemus ilman hoitoa aiheuttaa. Tämän lisäksi lähetteestä tulee ilmetä potilaan yleinen terveydentila, aiemmat hoidot, elämäntilanne, mahdollinen lääkitys sekä pituus ja paino.
  
Vakavat mielenterveyden häiriöt on hoidettava asianmukaisesti ennen lähetteen tekoa. Mikäli lähetteen perusteella potilaan ei ajankohtaisesti katsota hyötyvän sukupuolenkorjaushoitojen edellytyksiä arvioivasta tutkimuksesta tai ei ole mahdollista arvioida, ovatko potilaan psyykkinen tilanne ja persoonallisuuden rakenne vakaat, lähete palautetaan mahdollisin jatko-ohjein.
   
Mikäli potilas tarvitsee psykososiaalista tukea sukupuoleen liittyvien pohdintojen tai yksilöllisen sukupuolen ilmaisun takia, häntä ei tule lähettää Taysin sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle, vaan tämä tuki on järjestettävä Palveluvalikoimaneuvoston suosituksen mukaisesti alueellisissa palveluissa. Lisätietoja: PALKO: Transsukupuolisuudesta johtuvan dysforian lääketieteelliset hoitomenetelmät.

Läheteohjeet ja konsultaatiot - vain ammattilaisten käyttöön nosto

Vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön

Lähete- ja konsultaatio-ohjeissa mainitut puhelinnumerot ovat vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Transsukupuolisuuden tutkimuksen läheteohjeet yhteystiedot

Lähete toimitetaan

Sähköisesti:
Laitos: 50290
Toimipiste: SITP
Erikoisala: 70

Faksilla numeroon 03 311 64378

Postitse osoitteella:
Tampereen yliopistollinen sairaala
Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka
T-rakennus
PL 2000, 33521 Tampere

Päivitetty 15.10.2024