Infektiotiedote 5/2023
A-ryhmän streptokokin aiheuttamia vakavia infektioita ja nieluinfektioita on Pirkanmaalla selvästi aiempaa enemmän
Altistuminen rabiestartunnalle ulkomailla tai Suomessa
Pirkanmaan hyvinvointialueen infektioita ja infektioiden torjuntaa koskevat ohjeet
A-ryhmän streptokokin aiheuttamia vakavia infektioita ja nieluinfektioita on Pirkanmaalla selvästi aiempaa enemmän
Ylilääkäri Jaana Syrjänen
Euroopassa raportoitiin jo vuoden 2022 loppupuolella lisääntyneestä määrästä vakavia A-ryhmän streptokokin eli Streptococcus pyogenesin aiheuttamia infektioita. Suomessa nousu alkoi näkyä vuoden 2023 alkupuolella. Pirkanmaalla on ollut kuluvana vuonna tähän mennessä 46 veriviljelypositiivista A-ryhmän streptokokin aiheuttamaa vakavaa infektiota eli verenmyrkytystä (kuva 1). Tapauksia on ollut jo nyt enemmän kuin yhtenäkään yksittäisenä vuonna, jolloin näitä on tilastoitu (vuodesta 1995). Tapaukset ovat olleet yksittäisiä, vakavien infektioiden rypäitä ei ole todettu. Kaikki veriviljelypositiiviset tapaukset ovat tänä vuonna olleet yli 16-vuotiailla eikä mikään ikäryhmä ole yliedustettuna, mutta ruiskuhuumeiden käyttäjillä on todettu useita tapauksia. Vakava infektio on myös lapsilla mahdollinen.
Kuva 1. A-ryhmän streptokokin aiheuttamat verenmyrkytykset Pirkanmaalla vuosina 2010–2023Tapausmäärissä ei ole ollut toistaiseksi laskua vaan kuukausittain on todettu 3–7 uutta verenmyrkytystä (kuva 2). Selvä nousu on nähtävissä kuluvana vuonna myös streptokokkipositiivisten nieluviljelyiden määrässä ja positiivisten tulosten prosenttiosuudessa tutkituista näytteistä (kuva 2).
Kuva 2. Beetahemolyyttisten streptokokkipositiivisten %-osuus nieluviljelylöydöksistä ja veriviljelypositiiviset A-ryhmän streptokokkitapaukset Pirkanmaalla 2019–2023Yhtenä syynä tautitapausten lisääntymiselle on todennäköisesti pandemiavuosien jälkeen tapahtunut ihmisten kanssakäymisen lisääntyminen. Normaalistikin A-ryhmän streptokokkitautien esiintyvyydessä on aaltoilua. Kun immuniteetti tiettyjä kantoja vastaan väestössä heikkenee, tautitapaukset lähtevät nousuun.
A-ryhmän streptokokki aiheuttaa kuumeista nielutulehdusta. Jos siihen liittyy punoittava, karhea ihottuma, kyse on tulirokosta. A-ryhmän streptokokki aiheuttaa myös ihoinfektioita eli märkärupea ja ruusutulehdusta (selluliitti). Etenkin lapsilla esiintyy A-streptokokin aiheuttamaa perianaalidermatiittia, jossa peräaukon seutu on kirvelevä, kutiava ja ärhäkän punainen. Vakava, yleistynyt infektio on veriviljelypositiivinen verenmyrkytys tai vaikea kuolioiva pehmytkudosinfektio (nekrotisoiva faskiitti).
A-ryhmän streptokokkien aiheuttamat taudit hoidetaan antibiootilla ja ensisijainen valinta on penisilliini. Vakavat tautimuodot hoidetaan sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla. Antibioottihoidon nopea aloitus on tärkeää ja se parantaa ennustetta vakavan taudin kohdalla.
Koulujen alettua ja päiväkotien toiminnan käynnistyttyä normaali laajuudessa streptokokkiepidemiat ovat mahdollisia. Katso tarkemmin toimintaohjeemme tilanteessa, jossa herää epäily epidemiasta Toiminta A-streptokokin aiheuttamassa päiväkoti tai kouluepidemiatilanteessa -ohjeesta.
Lisätietoja:
Toimenpideohje A-ryhmän streptokokkitapauksiin - THL
A-ryhmän streptokokki - THL
Altistuminen rabiestartunnalle ulkomailla tai Suomessa
Epidemiologi Sirpa Räsänen
Ihmiset matkailevat taas paljon. Ulkomailla eläimen puremaksi tai raapimaksi joutuneet ihmiset ottavat usein yhteyttä terveydenhuoltoon vasta kotimaahan palattua. Myös Suomessa tapahtuneista nisäkkäiden, varsinkin lepakkojen kohtaamisista tulee kyselyjä.
Hoidontarpeen harkinnassa muistetaan yleensä hyvin arvioida jäykkäkouristusrokotteen tehosteannoksen ja antibioottihoidon tarve, mutta rabieksen ja apinan Herpesvirus simiae -infektion riskiarvio saattaa unohtua.
THL:n sivuilla on hyvä toimintaohje rabiesaltistuksen arviointiin ja toimintaan, kun altistus on mahdollinen. Sivuilta löytyy myös linkki rabies-riskimaiden listaan. Tutustu myös Matkailijoiden terveysoppaaseen.
Rabiesaltistus on mahdollinen ja sitä tulee epäillä:
Ulkomailla rabieksen esiintymisalueella:
- Nisäkäs puree tai näykkäisee ihmistä.
- Nisäkäs nuolaisee ihmisen limakalvoa tai rikkinäistä ihoa.
Suomessa:
- Lepakko puree, näykkäisee tai raapaisee ihmistä.
- Luonnonvarainen eläin itärajalla, erityisesti kaakkoisrajalla, puree, näykkäisee, tai nuolaisee rikkinäistä limakalvoa tai ihoa.
Rabiesaltistusta ei epäillä seuraavissa tilanteissa:
- Satunnainen tuntematon lemmikki- tai kotieläin, jonka alkuperää ei pystytä selvittämään, puree Suomessa tai eläinlääkäri ei epäile Suomeen maahantuodulla eläimellä rabiesta.
- Rabieksen esiintymisalueelta maahantuotu, oireeton eläin on ollut todistettavasti Suomessa yli kuusi kuukautta.
- Muu luonnonvarainen eläin kuin lepakko puree jossakin muualla kuin Suomen itärajalla.
- Eläin on nuolaissut vain ehjää ihoa.
- Kontakti tai kosketus on ollut vain eläimen turkkiin, jätöksiin tai vereen.
- Kyseessä on pieni jyrsijä kuten rotta, hiiri, orava, marsu, hamsteri, gerbiili tai jänis.
- Kyseessä on muu eläin kuin nisäkäs.
- Lepakon kanssa on oleskeltu samassa tilassa ilman kosketusta lepakkoon.
Kun rabiesaltistus on mahdollinen, voidaan Pirkanmaan hyvinvointialueella rabiesrokotteet antaa Tampereen Tartuntatautien valvontayksikössä. Kun rokotteita tarvitaan viikonloppuna tai pyhien aikaan, tai kun myös immunoglobuliinihoito on tarpeen, konsultoidaan infektiolääkäriä ja potilas ohjataan Acutaan.
Rabies-toimintaohjeessa on ohje myös apinan puremien kohdalla tarvittavasta asikloviiri- tai valasikloviirihoidosta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen infektioita ja infektioiden torjuntaa koskevat ohjeet
Pirkanmaan hyvinvointialueen infektioita ja infektioiden torjuntaa koskevat ohjeet ovat ulkoisilla sivuilla kohdassa Infektio-ohjeet ja tiedotteet
Tutustu uusiin ohjeisiin:
- Käsihygienia Ohjeet käsihygienian toteuttamiseen sekä siihen, miten yksiköissä voidaan seurata käsihygienian toteutumista
- Infektioiden torjunta avovastaanotoilla Ohje infektioturvallisiin käytäntöihin avovastaanotoilla. Ohjeessa kerrotaan myös varotoimien toteuttamisesta vastaanotoilla
Kesän aikana on päivitetty myös ohjeet:
- Lintuinfluenssa
- Virtsatieinfektio selkäydinvammaisella potilaalla
- Kosketusvarotoimet asumispalveluyksikössä Ohjeessa kerrotaan aiempaa selkeämmin milloin ja missä tilanteissa asukkaita hoidetaan suojaimia käyttäen. Suojaimia käytetään pääsääntöisesti vain asukashuoneessa, ei yleisissä tiloissa.
Muista myös ilmoittautua Pirkanmaan hyvinvointialueen infektioiden torjunnan ja tartuntatautien koulutuspäivään, joka pidetään 24.10.2023
Päivitetty 30.11.2023