Infektiotiedote 4/2023

Julkaistu 3.7.2023

Suositukset pneumokokkirokotuksista ovat muuttuneet pernanpoistopotilailla sekä elinsiirtoa suunnitellessa

Infektiolääkäri Juha Rannikko

THL:lla on ohje suosituksista rokotuksiin potilailla, joille suunnitellaan pernan poistoa tai epäillään pernan vajaatoimintaa. Olemme tehneet tästä ohjeesta lyhennelmän Pirkanmaan hyvinvointialueen internet-sivuille ja samalla muuttaneet ohjeistusta pneumokokkirokotuksista. Ensisijaisena

pneumokokkirokotteena pernanpoistopotilaille käytetään 20 eri serotyyppiä kattavaa pneumokokkikonjugaattirokote Apexxnaria®. Tätä annetaan yksi annos eikä tehostetta tarvita.

Lisäksi olemme päivittäneet ohjeistusta potilaille, joille suunnitellaan kiinteän elimen siirtoa. Näillekin potilaille suositellaan Apexxnar® -rokotetta. Ensimmäinen rokote annetaan ennen elinsiirtoa ja tehosteannos elinsiirron jälkeen. Tarkempi pneumokokkirokotusohjeistus sekä listaus muista tarvittavista rokotteista näille potilasryhmille löytyvät Rokotukset erityistilanteissa -sivulta.

THL on päivittänyt lintuinfluenssan torjuntaohjetta

Linnuilla on viime vuosina esiintynyt laajoja lintuinfluenssa A(H5) -epidemioita Euroopassa. Viime aikoina myös luonnonvaraisilla nisäkkäillä on todettu vakavaoireisia tartuntoja, joissa neurologiset oireet ovat olleet tyypillisiä. Ihmisillä on tiettävästi todettu Euroopassa vain yksittäisiä, oireettomia tartuntoja. Ihmisen saamaa tartuntaa on yleensä edeltänyt voimakas altistuminen sairastuneeseen tai kuolleeseen lintuun. Suomessa linnuista on löydetty vuoden 2023 aikana lintuinfluenssaviruksia, mutta ihmisillä tartuntoja ei ole todettu.

Toimintaohjeessa:

  1. suositellaan tutkimaan varmuuden vuoksi herkästi influenssanäytteitä potilailta, joilla on akuutteja, sairaalahoitoa vaativia hengitystieinfektio-oireita tai neurologisia oireita
  2. ohjataan tyypittämään kaikki positiiviset influenssa A -näytteet sekä
  3. määritellään kriteerit, joiden perusteella tulee epäillä lintuinfluenssaa potilaalla, jolla on hengitystieinfektion oireita ja voimakas altistumistieto.
  1. Kesän 2023 aikana tutkitaan influenssa A-virusnäytteitä seuraavilta potilasryhmiltä (myös ilman altistumistietoa):
  • kaikki potilaat, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa vakavan hengitystieinfektion vuoksi, jos taudin aiheuttaja on epäselvä
  • kaikki hengitystieinfektio-oireiset potilaat, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa akuutin enkefaliitin tai meningoenkefaliitin vuoksi, tai joilla on akuutteja, vakavia neurologisia oireita

Em. potilailta tutkitaan Acutassa saatavilla oleva influenssan pikatesti (CoInRSV tai InABRSV), osastolla olevasta potilaasta RVirNhO (20956)

  1. Kaikista influenssa A-positiivisista näytteistä määritetään viruksen alatyyppi. Jos potilaasta on terveydenhuollon yksikössä pikatestillä osoitettu influenssa A, toimitetaan näyte tarkempiin tutkimuksiin Fimlabiin. Fimlab on erikseen ohjeistanut pikatestejä tekevät yksiköt. Jos lintuinfluenssan mahdollisuutta ei voida poissulkea, Fimlab toimittaa näytteen THL:ään alatyypin määritystä varten.
  1. Toimintaohje epäiltäessä lintuinfluenssaa:

Lintuinfluenssaepäilyn kriteerit potilaalla (kaikkien kolmen kohdan on täytyttävä):

  1. Sairaalahoitoa vaativa äkillinen kuumetauti (kuume ≥38°C) ja
  2. Tautiin liittyy hengitystieinfektion oireita, kuten yskää ja/tai hengitysvaikeutta ja
  3. Altistuminen: potilas on 10 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ollut kontaktissa sairaisiin tai kuolleisiin lintuihin tai lintuinfluenssaan sairastuneeseen henkilöön.

Mikäli lintuinfluenssan epäilyn kriteerit täyttyvät, hoitava lääkäri on yhteydessä infektiolääkäriin (virka-aikana p. 03 3116 9589; päivystysaikana keskuksen kautta p. 03 311 611)

Jos kriteerit täyttävä potilas on vastaanotolla tai hoitoyksikössä, hänet sijoitetaan erilliseen tilaan, hänelle asetetaan kirurginen suu-nenäsuojus ja häntä hoidetaan kosketus- ja pisaravarotoimin.

Pirhan lintuinfluenssaohje.

Lisätietoa THL:n toimenpideohjeesta ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi

Päivitetty 9.11.2023