Tiedote vanhemmille kihomadoista
Ohje päivitetty 31.3.2023
Lapsenne varhaiskasvatusryhmässä/koulussa on todettu kihomatoja.
Kihomadot ovat tavallisimpia pikkulapsilla, mutta vanhempien lasten ja aikuistenkaan tartunnat eivät ole harvinaisia. Pyydämme teitä tarkkailemaan, onko lapsellanne kihomatotartuntaan viittaavia oireita, mm. iltaöistä peräaukon kutinaa. Jos lapsella tai muilla perheenjäsenillä on mainittua oiretta ja kihomatoja löytyy, kihomadot on hoidettava lääkehoidolla. Päiväkodista/ koulusta ei tarvitse olla poissa todettujen kihomatojen vuoksi.
Kihomatojen kiertokulku
Tartunta saadaan kihomadon munista, joita voi joutua mm. käsien välityksellä suuhun. Suolistossa munasta kehittyy mato noin kuukaudessa. Madot munivat peräaukon seutuun etenkin öisin. Peräaukon seudussa on kutinaa ja punoitusta. Lapsi raapii nukkuessaan peräaukon seutua ja madonmunia joutuu kynsien alle, vaatteisiin ja helposti suuhun. Käsien kautta tahmeat munat takertuvat helposti leikkikaluihin, ovenkahvoihin, pyyheliinoihin, vuodevaatteisiin ja siirtyvät siitä taas uusiin käsiin. Näin madon kiertokulku jatkuu.
Madonmunat voivat olla elinkykyisiä muutamasta päivästä viikkoon. Madon elinikä on noin 1–3 kuukautta.
Kihomatojen lääkehoito
Hoitona käytetään apteekista saatavia valmisteita. Yleensä koko perhe, myös oireettomat, kannattaa hoitaa samanaikaisesti. Useimmissa hoidoissa tarvitaan lääkityksen uusimista parin viikon kuluttua, sillä kihomatolääkkeet eivät tuhoa munia, joita saattaa jäädä kehittymään. Parin viikon kuluttua munat ovat kehittyneet aikuisiksi ja uusintalääkitys tuhoaa ne. Ilman reseptiä saatavien valmisteiden lisäksi on saatavilla myös reseptillä saatavia valmisteita.
Muut toimenpiteet
- Käsien pesusta on huolehdittava, erityisesti ennen ruokailua ja WC:stä tultua. Sormiruokien syömistä on hyvä välttää.
- Lasten kynnet leikataan lyhyiksi, jotta mahdollisimman vähän munia tarttuisi sormiin ja kynsien alle.
- Makuuhuone: imuroi patjat, pese peitot ja tyynyt tai siirrä pois käytöstä noin viikoksi, imuroi ja pyyhi lattiat ja kosketuspinnat.
- Vaihda vaatteet ja liinavaatteet hoidon yhteydessä (lääkkeen ottamista seuraavana päivänä) – alusvaatteet, yöpuku, pyyheliinat, tyynyliinat ja lakanat. Alushousut kannattaa vaihtaa viikon ajan kahdesti päivässä.
- Laita pyykit suoraan pesuun n. 60 °C:seen, vältä turhaa ravistelua.
- Puhdista WC:n ja kylpyhuoneen kosketuspinnat.
- Puhdista lelut kodin puhdistusaineilla, pese pehmolelut. Lelut, joita ei voi pestä, pidetään pois käytöstä n. viikon ajan.
- Toista siivoustoimet hoidon uusinnan yhteydessä.
Päivitetty 19.2.2024