Rokotukset

Perusrokotesuoja

Työntekijän perusrokotussuojaan kuuluvat polio-, tetanus- (jäykkäkouristus) ja difteria- (kurkkumätä) rokotukset. Näiden tartuntatautien perusrokotussarja (vähintään kolme annosta) annetaan kansallisen rokotusohjelman mukaan lapsuus- ja nuoruusiässä.

Aikuisiässä tehosteet annetaan seuraavasti:

Tetanus- ja difteriarokote

  • Pääsääntö: 25 vuoden iässä tetanus-difteria-hinkuyskätehoste dtap (DiTekiBooster®, Boostrix®), 45 ja 65 vuoden iässä tetanus-difteriatehoste dT (diTeBooster®)
  • Poikkeus: imeväisikäisten lasten parissa työskenteleville5 vuoden välein tetanus-difteria-hinkuyskätehoste dtap (DiTekiBooster®, Boostrix®).
  • Tapaturmatilanteissa tetanustehoste annetaan riskinarvion mukaan. Katso riskiarvio THL:n sivuilta.
  • Kurkkumädälle lähikontaktissa altistuneille annetaan aina tetanus-difteriatehoste dT. Katso toimintaohje (pdf).

Poliorokote (IPV)

  • Perussarjaa ei normaalisti tarvitse tehostaa aikuisiällä. Tehostetta suositellaan riskialueille lähteville, sieltä saapuville ja heidän lähipiirilleen.

Tartuntalain mukaiset rokotukset

Tartuntatautilain 1227/2016 48§ edellyttämä MPR-, vesirokko- ja kausi-influenssasuoja.

Tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR)

  • Jos työntekijä ei ole sairastanut tuhkarokkoa tai saanut MPR-rokotuksia lainkaan, hänelle annetaan kaksi MPR-rokotetta vähintään kuuden kuukauden, mieluiten 2 - 3 vuoden välein ellei rokotukselle ole kontraindikaatioita (immuunipuutos tai raskaus)
  • Jos työntekijä on saanut vain yhden MPR-rokotteen, täydennetään rokotussuoja toisella MPR-annoksella. Kaksi MPR-rokotusta saaneet tai tuhkarokon sairastaneet eivät tarvitse tehosterokotuksia.

Vesirokkorokote (Varivax®, Varilrix®)

  • Jos potilastyötä tekevä työntekijä ei tiedä sairastaneensa vesirokkoa, annetaan ensisijaisesti kaksi vesirokkorokotusta. Erityistilanteissa voidaan tarkistaa vesirokko-vasta-aineet. Jos ne ovat negatiiviset, eikä rokotukselle on kontraindikaatioita, hänet rokotetaan vesirokkorokotteella (kaksi annosta vähintään kolmen kuukauden välein).
  • Altistustilanteessa annetaan vesirokkorokotus, jos työntekijä ei ole sairastanut vesirokkoa eikä hän ole saanut vesirokkorokotusta. Mikäli rokotukselle on vasta-aihe (immuunipuutos tai raskaus), suositellaan altistustilanteessa rokotuksen sijasta asikloviiriprofylaksiaa.

Kausi-influenssarokotus annetaan vuosittain.

Hepatiittirokotteet

B-hepatiittirokotus (HBVAXPRO®, Engerix-B®)

  • Kolmen rokotteen sarjaa (0, 1, 6 kk) suositellaan työntekijöille, jotka voivat työssään altistua verelle. A+B-hepatiitti-yhdistelmärokote (Twinrix Adult®) annetaan gastroenterologisen vastuualueen, lasten ja aikuisten infektio-osastojen ja infektiopoliklinikan henkilökunnalle kolmen rokotteen sarjana (0, 1, 6 kk).
  • Veritapaturman satuttua annetaan B-hepatiittirokotussarja, jos työntekijää ei ole rokotettu ennaltaehkäisevästi.

Päivitetty 6.11.2023