Perifeerisen verisuonikanyylin käsittely

Päivitetty 20.9.2024 (tarkennettu ihon desinfektion laajuutta)

Perifeerisen verisuonikanyyliin liittyviä infektioita voidaan ehkäistä noudattamalla asentamisessa ja käsittelyssä huolellista aseptiikkaa ja käsihygieniaa sekä poistamalla tarpeettomat kanyylit mahdollisimman pian.

Kanyylin asettaminen

  • Desinfioi kädet ja kerää kanyylin laitossa tarvittavat välineet puhtaalle tasolle.
  • Arvioi sopiva pistopaikka, huomioi että taivekohtaan asetettuun kanyyliin liittyy suurentunut infektioriski. Suositeltava paikka on kämmenselkä tai kyynärvarsi. Vältä rikkinäistä ihoa. Valitse mahdollisimman pieni käyttötarkoitukseen soveltuva kanyyli. Käytä turvakanyylia aina, kun se on mahdollista.
  • Desinfioi kädet ja pue puhtaat suojakäsineet juuri ennen kanyylin asettamista.
  • Desinfioi iho vähintään 70-prosenttisella alkoholilla yhden suuntaisella vedolla sidosten alle jäävältä alueelta. Anna desinfektioaineen kuivua ennen pistämistä.
  • Ota uusi kanyyli jokaiseen pistokertaan. Laita käytetty neula suoraan särmäisjäteastiaan.
  • Kiinnitä kanyyli läpinäkyvällä steriilillä suojakalvolla. Läpinäkyvän kalvon käyttö mahdollistaa pistokohdan tarkkailun päivittäin.

Kirjaaminen

Kirjaa potilaskertomukseen kanyylin laitto-, huolto- ja poistopäivä sekä oliko kanyyli tullessa. Kirjaa kanyylin ihon kunto joka työvuorossa.

Kanyylin päivittäinen hoito, vaihto ja poisto

Arvio jokaisessa työvuorossa kanyylin tarve ja tarkista pistopaikka sekä suojakalvon puhtaus ja paikallaan pysyminen. Poista kanyyli, mikäli se on tarpeeton, huomaat infektion merkkejä (punoitus, turvotus, eritys, kipu) tai kanyyli on liukunut ulos suonesta. Kanyylin vaihtamiselle hygieniasyistä ei ole aikarajaa. Vaihda kanyyli uuteen viimeistään 48 tunnin sisällä, jos se on laitettu tilanteessa, jossa aseptiikkaa ei ole voitu noudattaa (esimerkiksi ensihoitotilanteissa).

Vaihda suojakalvo uuteen sen ollessa kostea, eritteinen, irronnut reunoistaan tai kun valmistajan antama vaihtoväli on ajankohtainen:

  1. Kerää välineet puhtaalle tasolle desinfioiduin käsin.
  • Steriili suojakalvo
  • Steriilit taitokset pesuun ja desinfektioon
  • Keittosuolaliuos
  • Vähintään 70-prosenttinen alkoholi, esimerkiksi yksittäispakattu A12T-alkoholitaitos.
  1. Desinfioi kädet ja pue suojakäsineet.
  2. Poista sidos ja puhdista tarvittaessa veri ja erite keittosuolalla kostutetulla taitoksella pistokohdasta poispäin suuntautuvin vedoin.
  3. Desinfioi pistokohdan iho vähintään 70-prosenttisella alkoholilla ja anna kuivua ennen uuden sidoksen laittamista.

Läpäisemätöntä kanyylin kiinnityssidosta ei tarvitse suojata suihkun ajaksi.

Lääkkeen anto tai infuusion aloittaminen

Aloita tarkistamalla kanyylin kunto. Desinfioi kädet ennen kanyylin ja nesteensiirtolaitteiden käsittelyä sekä niiden käsittelyn jälkeen. Jos kosket välissä muualle, desinfioi kädet uudelleen.

Desinfioi injektioportti (kolmitiehana tai venttiilitulppa) hankaamalla vähintään 70-prosenttisella alkoholilla 15 sekunnin ajan ennen käyttöä ja anna kuivua. Jos venttiilitulpan suojana on ollut desinfioiva korkki, ei mekaanista desinfektiota tarvitse tehdä. Huuhtele kanyyli esitäytetyllä kertakäyttöisellä keittosuolaruiskulla ennen käyttöä ja sen jälkeen, käytä pulsoivaa tekniikkaa. Laita injektioporttiin uusi steriili korkki lääkkeen annon tai infuusion lopettamisen jälkeen. Lääkkeen antamista kanyylissa kiinteästi olevasta lääkkeenantoventtiilistä ei suositella, sillä sen desinfioiminen on hankalaa.

Infuusioletkujen ja hanojen vaihto

  • Noudata ravintoliuosten, lääke- ja verituotteiden sekä venttiilitulppien ja desinfioivien korkkien kohdalla valmistajan ohjeita.
  • Vaihda jatkuvassa perusliuos-infuusiossa käytetyt nesteensiirtoletkut ja hanat neljän vuorokauden välein sekä silloin, kun irrotat letkuston tai vaihdat kanyylin.
  • Toistuvissa infuusioissa, kuten antibiootit, letkusto vaihdetaan jokaisen tiputuksen jälkeen.

Potilaan informointi

Ohjaa potilasta välttämään kanyyliin ja nesteensiirtolaitteistoon koskemista sekä ilmoittamaan, jos kanyylin alue punoittaa, on turvonnut tai kipeä tai jos kanyyli vuotaa tai on kastunut. Ohjaa potilasta käsihygieniassa ja käsihuuhteen käytössä.

Ääreislaskimokanyylin potilasohje - Potilasohjeet - intra.pirha.fi

Infektio perifeerisessä kanyylissa

Jos kanyylin alueelle ilmaantuu infektion merkkejä, kirjaa se hoitokertomukseen ja ilmoita tilanteesta hoitavalle lääkärille. Poista tai vaihda infektoitunut kanyyli mahdollisimman pian. Tee ilmoitus hoitoon liittyvästä infektiosta, jos SAI-seurantajärjestelmä on yksikössäsi käytössä. Katso ohje Hoitoon liittyvän infektion ilmoittaminen (intra.pirha.fi)

Pirhan henkilöstö voi kerrata kanylointiin ja infuusioiden antamiseen liittyviä asioita LOVe IV - Lääke- ja nestehoito laskimoon ja verensiirrot -kurssin materiaaleista Pirhan Moodlessa.

Päivitetty 20.9.2024