Valikkonäyttö
Keskuslaskimokatetri-infektion ehkäisy - otsikko
Keskuslaskimokatetri-infektion ehkäisy
Keskuslaskimokatetri-infektion ehkäisy
Ohje päivitetty 21.6.2023
Keskuslaskimokanylointiin liittyy huomattavasti suurempi sepsiksen riski kuin perifeerisen suonen kanylointiin. Infektioriskin vuoksi keskuslaskimokatetria käytetään vain erityisindikaatioin, kuten pitkäaikaisessa ravitsemus- ja nestehoidossa, lääkehoidossa, keskuslaskimopaineen mittauksessa ja silloin, kun ilmenee ylipääsemättömiä vaikeuksia perifeeristen laskimoiden käytössä. Keskuslaskimokatetrin käyttötarve arvioidaan päivittäin ja tarpeettomaksi käynyt keskuslaskimokatetri poistetaan mahdollisimman pian. Infektioriskin pienentämiseksi moniluumenkatetri vaihdetaan yksiluumenkatetriin heti kun se on mahdollista.
- Kirjaa potilaskertomukseen keskuslaskimokatetrin laitto- ja poistopäivä sekä pistokohta.
- Kirjaa jokaisessa työvuorossa katetrin toiminta, katetrin juuren ihon kunto ja sidoksiin liittyvät huomiot. Katso ohje: Verisuonikanyylien ja katetrien kirjaaminen Uranuksen hoitotaulukkoon (intra.pirha.fi)
Keskuslaskimokatetrin asettaminen
Katetrin asettaja suorittaa kirurgisen käsien desinfektion hieromalla käsihuuhdetta kolmen minuutin ajan. Keskuslaskimokatetrin laittoon osallistuvat käyttävät steriiliä suojatakkia, steriilejä suojakäsineitä, kirurgista suu-nenäsuojusta ja hiussuojusta. Pistokohdan ihon tulee olla ehjä, eikä siinä saa olla infektion merkkejä, haavaumia eikä ihottumaa. Iho desinfioidaan laajasti pistokohdan ympäriltä vähintään 70-prosenttisella alkoholilla tai 2-prosenttisella klooriheksidiinialkoholilla. Desinfektioaineen on kuivuttava hyvin iholta ennen liinojen kiinnittämistä ja punktioita. Toimenpidealue peitellään laajasti steriileillä liinoilla, jotta katetri ei kontaminoidu asettamisen aikana ympäristöstä.
Keskuslaskimokatetri kiinnitetään liikkumattomaksi ompeleilla. Katetrin kiinnittämisen jälkeen pistopaikan ympäristön iho puhdistetaan ja kuivataan. Katetrin tyvi suojataan steriilillä läpinäkyvällä, puoliläpäisevällä kalvolla, jotta voidaan tarkkailla juuren ihon kuntoa.
Mikäli keskuslaskimokatetri vaihdetaan uuteen infektion tai sen epäilyn vuoksi, käytetään uutta pistopaikkaa.
Pistopaikan ihon hoito ja sidosten vaihto
Käytä kirurgista suu-nenäsuojusta ja steriilejä suojakäsineitä, kun käsittelet katetrin tyveä ilman peitemateriaalia. Poista sidokset ensin tehdaspuhtaat suojakäsineet kädessä. Puhdista katetria ympäröivä iho steriileillä välineillä steriilit suojakäsineet kädessä. Käytä eritteiden puhdistamiseen steriiliä keittosuolaliuosta. Puhdista iho pistosaukosta poispäin, vältä hankaamista. Puhdistamisen jälkeen desinfioi iho vähintään 70-prosenttisella alkoholilla tai kaksi prosenttisella klooriheksidiinialkoholilla. Ihon pitää olla hyvin kuivunut ennen sidoksen laittamista.
Käytä ensisijaisesti steriiliä läpinäkyvää kalvoa. Vaihda kalvo vähintään seitsemän vuorokauden välein. Mikäli katetrin juuri erittää, käytä imevää steriiliä sidosta. Vaihda kastunut, likainen tai irrallinen sidos välittömästi. Pyri siirtymään mahdollisimman pian kalvon käyttöön.
Keskuslaskimokatetrin käyttö
- Käsittele nesteensiirtovälineitä desinfioiduin käsin.
- Käytä tehdaspuhtaita suojakäsineitä, kun käsittelet injektioportteja.
- Puhdista injektioportit tai venttiilitulpat mekaanisesti hankaamalla vähintään 70-prosenttisella alkoholilla vähintään 15 sekunnin ajan ja anna kuivua. Voit myös käyttää puhdistamisessa desinfioivia korkkeja. Huomioi, että desinfioivat suojakorkit soveltuvat vain venttiilitulpan suojaksi, niillä ei voi korkata esimerkiksi kolmitiehanaa.
- Puhdista infuusiopullojen korkit mekaanisesti vähintään 70-prosenttisella alkoholilla ennen lävistämistä.
- Älä käytä lumenia sellaisenaan lääkkeiden tai infuusioiden antamiseen, vaan lisää siihen kolmitiehana.
- Vaihda jatkuvassa infuusiossa nesteensiirtoletkusto kolmitiehanoineen noin neljän vuorokauden välein. Noudata lääke- ja verituotteiden kohdalla niistä annettuja ohjeita.
- Vaihda irrotettu nesteensiirtoletku uuteen.
- Vaihda eritteiset tai kontaminoituneet kolmitiehanat välittömästi puhtaisiin.
- Vältä verinäytteiden ottoa katetrista. Mikäli joudut ottamaan katetrista verinäytteen, huuhtele lumen 10-20 millilitralla keittosuolaa. Käytä pulsoivaa tekniikkaa.
- Suojaa käyttämättömät injektioportit steriileillä korkeilla.
- Pidä katetrin juuren iho puhtaana ja kuivana. Peitä katetri suihkussa käynnin ajaksi, mikäli epäilet kalvon päästävän vettä juurelle. Hoida kastunut katetri ohjeen mukaan pohjia myöten.
Keskuslaskimokatetrin infektoituminen
Jos katetrin juuren iholla havaitaan infektion merkkejä tai on muuta syytä epäillä katetrista johtuvaa infektiota, esimerkiksi sepsistä, otetaan bakteerinäytteitä.
- Mikäli katetrin juuri on erittävä, ota bakteeriviljely juuren hoidon yhteydessä keittosuolalla puhdistamisen jälkeen, katso ohje BAKTEERI, VILJELY 2 (Aerobiviljely) (fimlab.fi).
- Keskuslaskimokatetri-infektiota epäiltäessä ota kahdet veriviljelyt, katso ohje BAKTEERI, VILJELY (verestä) (fimlab.fi).
- Mikäli katetri poistetaan infektion tai sen epäilyn vuoksi, puhdista iho alkoholiliuoksella ja odota ihon kuivuminen. Poista katetri ja leikkaa kärjestä noin yhden senttimetrin mittainen pala steriileillä saksilla verimaljalle tai steriiliin näytepurkkiin bakteeriviljelyä varten, katso ohje BAKTEERI, VILJELY (suonikanyylista) (fimlab.fi).
Kirjaa hoitoon liittyvä infektio SAI-järjestelmään, mikäli se on käytössä yksikössäsi. Katso ohje Hoitoon liittyvän infektion ilmoittaminen (intra.pirha.fi).
Keskuslaskimokatetrin poisto
Voit käyttää katetrin poistossa tehdaspuhtaita käsineitä. Käytä ompeleiden poistossa steriilejä instrumentteja. Taitosten ja suojasidoksen tulee olla steriilejä. Pidä poistokohta kuivana 24 tuntia katetrin poiston jälkeen.
- Oppiportin kurssi keskuslaskimokatetreista (oppiportti.fi)
Päivitetty 16.2.2024