Murupolku

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Readspeaker

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Valikkonäyttö

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Infektioiden torjunta haavanhoidossa

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Infektioiden torjunta haavanhoidossa

Haavanhoidon aseptiikka

Muokkaus estetty käyttäjäksi tekeytyneenä!

Ohje päivitetty 5.9.2024

Sisällysluettelo

  1. Yleistä haavanhoidosta 
  2. Haavanhoitotuotteiden säilyttäminen ja käsittely
  3. Haavanhoitotila
  4. Suojainten käyttö
  5. Toiminta haavanhoidon aikana
    1. Aseptinen työjärjestys
    2. Haavan suihkuttaminen
  6. Välineiden huoltaminen ja jätteet
  7. Erityyppisten haavojen hoito
    1. Puhdas, suljettu leikkaushaava
    2. Leikkaushaava, jossa on dreeni tai muu vierasesine
    3. Infektoitunut haava
    4. Krooninen haava
  8. Ihokyretin käyttö ja puhdistaminen

1. Yleistä haavanhoidosta

Haavanhoidossa on tärkeää estää uusien mikrobien pääsy haavaan sekä haavassa olevien mikrobien leviäminen ympäristöön. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja vaihda suojakäsineet riittävän usein. Noudata haavan hoidossa tavanomaisia varotoimia ja käytä suojaimia oikein. Suunnittele haavanhoito etukäteen.

Ohjaa potilasta, asiakasta ja asukasta käsihygienian toteuttamisessa. Hoitoyksiköissä heidät ohjataan käyttämään käsihuuhdetta, kotona käsien pesu vedellä ja saippualla on riittävä. Älä sijoita potilasta, jolla on puhdas kirurginen haava, samaan huoneeseen infektiopotilaan kanssa.

Katso video haavanhoidosta

2. Haavanhoitotuotteiden säilyttäminen ja käsittely

Säilytä haavanhoitotarvikkeet puhtaassa, kuivassa, pölyttömässä tilassa, jossa on tasainen lämpötila. Huomioi tuotteiden viimeinen käyttöpäivämäärä.

Kerää ennen jokaista haavanhoitoa valmiiksi tarvikkeet ja välineet, joita sillä haavanhoitokerralla tarvitset. Käsittele tarvikkeita desinfioiduin käsin. Asettele tarvikkeet puhtaalle tasolle, hoitoyksiköissä on suositeltavaa käyttää instrumenttipöytää.

Mikäli potilaalla, asiakkaalla tai asukkaalla on toistuvia haavanhoitoja, voit tarvittaessa säilyttää hänen henkilökohtaisia haavanhoitotarvikkeitaan nimetyssä kannellisessa laatikossa. Desinfioi kädet ja ota laatikosta tarvitsemasi tuotteet puhtaalle tasolle ennen haavanhoidon aloittamista. Jos tarvitset laatikosta tarvikkeita kesken haavanhoidon, riisu käsineet ja desinfioi kädet ennen kuin otat tarvikkeet laatikosta. Älä säilytä kertakäyttöisiksi tarkoitettuja pakkauksia avattuina seuraavaan haavanhoitokertaan. Älä jätä laatikkoon käytettyjä instrumentteja. Säilytä laatikko mahdollisimman puhtaassa ja kuivassa tilassa, jossa on tasainen lämpötila. Puhdista laatikko säännöllisesti. Pese laatikko huuhteludesinfektiolaitteessa ennen kuin käytät sitä seuraavan potilaan tai asukkaan haavanhoitotuotteiden säilytykseen.

Käsittele haavanhoitotarvikkeita aina puhtaasti. Käytä steriilejä saksia, kun leikkaat haavanhoitotuotteita. Älä koske ylijäävään osuuteen. Aseta ylijäävä osuus esim. steriilejä saksia apuna käyttäen takaisin pakkaukseen, jolloin se pysyy puhtaana seuraavaan haavanhoitokertaan.  Sulje huolellisesti käyttämättä jäänyt avattu pakkaus ja kirjaa siihen avauspäivämäärä.

Annostele desinfioiduin käsin nesteet, voiteet ja geelit lääkelasiin, -ruiskuun tai muuhun astiaan ennen haavanhoidon aloittamista tai käytä kertakäyttöpakkausta. Monikäyttöisten pakkausten tulee pysyä puhtaina seuraavaan käyttökertaan saakka, joten älä ota pakkauksia mukaan haavanhoitotilanteseen. Kirjaa avattuihin tuotteisiin avauspäivämäärä ja -aika. Noudata valmistajan antamia ohjeita säilytystavoista ja säilyvyysajoista. Älä yhdistä vajaita pakkauksia keskenään, koska lääkkeiden valmistuserät ja vanhenemisajat voivat erota toisistaan.  

Älä vie haavanhoitotilanteessa olleita tuotteita takaisin hoitotarvikevarastoon.

3. Haavanhoitotila

Hoida haava haavanhoitohuoneessa, toimenpidehuoneessa, vastaanottohuoneessa tai potilaan tai asukkaan omassa huoneessa. Asiakkaan kotona haava hoidetaan mahdollisimman puhtaassa tilassa. Älä tee haavanhoitoja pesutiloissa. Varaa tilaan puhdas taso tarvikkeita varten sekä jäte- ja särmäisjäteastiat. Vuodeosastolla potilashuoneen siivous tehdään haavanhoidon jälkeen. 

4. Suojainten käyttö

Käytä haavanhoidossa seuraavia suojaimia:

  • kirurginen suu-nenäsuojus
  • suojatakki tai hihallinen suojaesiliina
  • suojakäsineet

Katso ohjeet suojainten pukemiseen ja riisumiseen

Kirurginen suu-nenäsuojus suojaa sinua haava-alueen roiskeilta sekä haavaa sinusta peräisin olevilta mikrobeilta. Suojatakki tai -esiliina suojaa työasuasi mikrobikontaminaatiolta ja likaantumiselta. Huolehdi, ettei sinulla ole roikkuvia avainnauhoja tms. ja hiukset ovat sidottuina, etteivät ne osu haavanhoitoalueelle.

Jos potilaan, asiakkaan tai asukkaan haava ei tarvitse hoitotoimenpiteitä, vaan sidoksen vaihto riittää, voit arvioida suojusten tarvetta tilannekohtaisesti. Käytä sidosta vaihtaessasi kuitenkin vähintään suojakäsineitä ja kirurgista suu-nenäsuojusta.

5. Toiminta haavanhoidon aikana

5.1 Aseptinen työjärjestys

Tee haavanhoito aseptisesti oikeassa järjestyksessä:

  1. Tarkista, että sinulla on kaikki tarvikkeet ja välineet kerättyinä. Jos haavanhoitotuotteet ovat potilaan, asiakkaan tai asukkaan nimetyssä laatikossa, ota sieltä desinfioiduin käsin vain tässä haavanhoidossa tarvittavat tuotteet ja sulje laatikko.
  2. Annostele puhtain käsin haavanhoidossa käytettävät nesteet, voiteet ja geelit puhtaisiin astioihin, alustalle tai ruiskuihin. 
  3. Sijoita jäteastia sekä särmäisjäteastia riittävän lähelle, jotta voit pudottaa käytetyt tarvikkeet suoraan niihin.
  4. Varaa tilaan desinfioitu taso, jolle voit laskea välineitä haavanhoidon aikana. Steriilillä liinalla peitetyn pöydän käyttäminen helpottaa aseptista työskentelyä. Mikäli tyhjää pöytätasoa ei ole käytettävissä, esimerkiksi kotihoidossa, voit käyttää alustana puhdasta käyttämätöntä vuodesuojaa. 
  5. Desinfioi kädet ja pue kirurginen suu-nenäsuojus ja hihallinen suojaesiliina tai -takki.
  6. Desinfioi kädet. Avaa steriilit pakkaukset varovasti kontaminoimatta tarvikkeita ja instrumentteja. Varo, etteivät ne kontaminoidu ympäristöstä käytön aikana.  
  7. Desinfioi kädet ja pue suojakäsineet. Poista haavalla olleet sidokset suojakäsineet kädessä. Laita käytetyt sidokset suoraan jätteisiin, riisu suojakäsineet ja desinfioi kädet.
  8. Pue puhtaat suojakäsineet. Vaihda suojakäsineet ja desinfioi kädet haavanhoidon aikana siirtyessäsi likaisemmasta puhtaampaan työvaiheeseen.
  9. Mikäli käytät ihokyrettiä, katso ohje sen käyttöön ja puhdistamiseen ohjeen kohdasta 8.
  10. Kun haava on hoidettu, desinfioi kädet ja pue puhtaat suojakäsineet ennen haavasidosten laittamista.
  11. Laita jätteet jäteastiaan sekä pistävät ja viiltävät jätteet särmäisjätteisiin.
  12. Huolehdi, että monikäyttöiset välineet huolletaan asianmukaisesti.
  13. Pyyhi haavanhoidossa kontaminoituneet pinnat ja vaihda tarvittaessa vuodevaatteet ja muut kontaminoituneet tekstiilit puhtaisiin.

Jos potilaalla, asiakkaalla tai asukkaalla on useita haavoja, hoida jokainen haava haavakohtaisilla instrumenteilla ja tarvikkeilla. Riisu suojakäsineet, desinfioi kädet ja pue puhtaat suojakäsineet ennen seuraavan haavan hoitamista. Hoida haavat seuraavassa järjestyksessä:

  1. Poista ompeleet ja haavahakaset.
  2. Hoida puhtaat leikkaushaavat.
  3. Hoida krooniset haavat.
  4. Hoida infektoituneet haavat ja abskessit.
  5. Hoida haava, jossa kasvaa MRSA tai muu moniresistentti bakteeri.

5.2 Haavan suihkuttaminen

Varmista, että käytettävä suihkutila on puhdas. Voit poistaa sidokset joko potilaan tai asukkaan huoneessa tai suihkutilassa. Jos poistat sidokset potilas- tai asukashuoneessa, peitä haava huoneesta suihkutilaan siirtymisen ajaksi. Vie potilas tai asukas puhtaaseen suihkutilaan ja aseta haavan kohta siten, että vesi valuu suoraan lattialle (esimerkiksi jalka jakkaralle). Suihkuta haava huolellisesti ohjeiden mukaan. Peitä haava-alue suihkutilasta huoneeseen siirtymisen ajaksi. Desinfioi suihkutuoli, lattia, saappaat ja muut käytetyt apuvälineet välittömästi suihkutuksen jälkeen eritetahroille sopivalla desinfektioaineella, esimerkiksi Erisan Oxy+ 2 % tai Oxivir plus 3,5 %. Laita käytetyt suojaimet jätteisiin. Tee haavanhoito potilaan tai asukkaan huoneessa.

6. Välineiden huoltaminen ja jätteet

Laita haavanhoitolanteesta yli jääneet hoitotarvikkeet jätteisiin. Älä vie niitä takaisin puhtaiden hoitotarvikkeiden joukkoon.  

Laita muoviset kertakäyttövälineet sekajätteeseen. Vie suljettu jätepussi hoidon päätyttyä pois huoneesta. Puhdista metalliset kertakäyttöinstrumentit huuhtelu-desinfektiokoneessa ennen metallin keräykseen laittamista tai laita puhdistamaton, metallinen kertakäyttöinstrumentti suoraan särmäisjäteastiaan.  

Vie käytetyt monikäyttöiset välineet huoltohuoneeseen peitettyinä tai suljetussa astiassa. Desinfioi välineet välittömästi huuhteludesinfektiolaitteessa tai instrumenttipesukoneessa. Älä jätä niitä pöydille tai muualle odottamaan likaisena. Mikäli et saa välineitä heti koneeseen, laita ne kannelliseen astiaan odottamaan koneen vapautumista enintään kahdeksi tunniksi. Mikäli konetta ei ole käytettävissä, käsittele välineet instrumenttigeelillä ja säilytä suljetussa laatikossa, kunnes ne kuljetetaan välinehuoltoon. Mikäli käytössä ei ole huuhtelu-desinfektiolaitetta eikä välineitä voi lähettää välinehuoltoon, käytetään kertakäyttöisiä välineitä.

Voit lukea lisää välineiden huollosta osastolla täältä.

7. Erityyppisten haavojen hoito

7.1 Puhdas, suljettu leikkaushaava

  • Peitä haava toimenpiteen lopussa ennen steriilien liinojen poistamista. Pidä haava kuivana 24 tuntia leikkauksesta. Älä avaa sidosta, ellei siihen ole erityistä syytä.
  • Jos sidokset täytyy vaihtaa 24 tunnin sisään leikkauksesta, se tehdään steriilisti käyttäen kirurgista suu-nenäsuojusta ja steriilejä suojakäsineitä.
  • Vaihda sidokset pohjia myöten, mikäli haava vuotaa sidosten läpi.
  • Älä avaa siistiä sidosta haavan tarkastamiseksi tai puhdistamiseksi päivittäin, ellei siihen ole erityistä syytä.

7.2 Leikkaushaava, jossa on dreeni tai muu vierasesine

  • Suojaa dreenin ulostuloaukko steriilillä, imevällä sidoksella. Tarvittaessa aukon ympäristöä voi puhdistaa esim. steriilillä keittosuolaliuoksella.
  • Vältä dreenin liikuttelua ja koskettelua. Käsittele dreeniä tehdaspuhtaat suojakäsineet kädessä ja huolehdi käsihygieniasta.
  • Dreeni/vierasesine lisää infektioriskiä, joten poista se heti kun sitä ei enää tarvita.
  • Peitä dreeniaukot steriileillä sidoksilla dreenien poiston yhteydessä ja pidä ne peitettyinä, kunnes vuoto dreeniaukoista loppuu.

7.3 Infektoitunut haava

  • Mikäli haavasta otetaan bakteeriviljelynäytteitä, ne otetaan puhdistetusta haavasta. MRSA-näyte otetaan puhdistamattomasta haavasta.
  • Katso bakteeriviljelynäytteiden otto-ohjeet Fimlabin sivuilta
  • Jos potilaalla, asiakkaalla tai asukkaalla on runsaasti erittävä, infektoitunut haava tai abskessi, hoida häntä kosketusvarotoimin, kunnes runsas eritys loppuu.
  • Tee todetusta haavainfektiosta ilmoitus SAI-ohjelmaan, jos se on käytössä yksikössäsi. Jos käytössä on muu hoitoon liittyvien infektioiden seurantajärjestelmä, kirjaa infektio sinne.

7.4 Krooninen haava

  • Toteuta haavalle tehtävät aktiiviset toimenpiteet märkäeritteen tai kuolleen kudoksen poistamiseksi hoitavan lääkärin ohjeiden mukaan
  • Seuraa haavan paranemista
  • Ota bakteeriviljely haavasta vain, jos haavassa on kliinisin perustein diagnosoitu infektio ja on päätetty aloittaa antibioottihoito.  

8. Ihokyretin käyttö ja puhdistaminen

Ihokyretin silmukan toinen puoli on partaveitsen terävä ja toinen tylpempi, mutta terävä kuitenkin. Ihokyretin varressa on merkintä siitä, kumpi puoli on terävämpi. Terävää puolta käytettäessä on oltava varovainen, ettei puhdista haavaa liikaa eli poista vahingossa myös tervettä kudosta.

Älä puhdista ihokyrettiä taitoksella, koska viiltotapaturman riski on suuri näin toimiessa. Käytä puhdistamisessa pumpulipuikkoa. Laita ihokyretti käytön jälkeen suoraan särmäisjäteastiaan.

Päivitetty 3.10.2024