Tuhkarokko, ohje ammattilaisille

Tarkistettu 26.10.2023

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama erittäin herkästi tarttuva infektio. Tauti tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Tartuntoja on kuvattu myös kontaminoituneiden pintojen välityksellä.

Tuhkarokon oireita ovat alkuun korkea kuume, hengitystieoireet sekä silmien valonarkuus. Kolmesta viiteen vuorokauden kuluttua oireiden alusta ilmaantuu ihottuma, joka kestää runsaan viikon ajan.

Itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta, mutta voi vaihdella 7–21 vuorokauden välillä. Tuhkarokkoa sairastava potilas on tartuttava neljä vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo vuorokausi ennen ensioireita) ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

THL:n toimenpideohje tuhkarokkotapauksiin(thl.fi)

Tuhkarokkoa epäiltäessä otettavat näytteet:

  • Seeruminäyte vasta-ainetutkimukseen (92557 S-MPREpi): vähintään 2 ml (pienistä lapsista 0.5 ml)
  • Nielunäyte PCR-testiä varten (92558 -MPREpiNh): nylonnukka/dacron/puuvillapäisellä vanutikulla, joka laitetaan puhtaaseen näyteputkeen tai virusviljelynäytteen kuljetusputkeen (esimerkiksi Copan ESwab Collection kit; tikku katkaistaan kuljetusnestettä sisältävään putkeen).

Viikonloppuna näytteet lähetetään Huslabiin, jolloin voidaan saada vasta-ainetulos jo päivystysaikana. Suoraan Huslabiin lähetettäessä ei sähköistä tutkimuspyyntöä tarvita.

Näytteiden toimittaminen tutkittavaksi:

  1. Arkisin (maanantaista torstaihin, perjantaina klo 12.00 saakka):
  • Täytä ja tulosta THL:n MPR-lähete (pdf)
  • Tee Fimlabiin sähköinen pyyntö (tutkimusnumerot yllä)
  • Lääkäri soittaa THL virologian laboratorioon tulossa olevista näytteistä (p. 029 524 6116)
  • Hoitaja tai lääkäri soittaa Fimlabiin (p. 03 311 76487) näytteidenotosta ja niiden lähettämisestä viiveettä THL:aan
  • Näytteiden mukaan pakataan täytetty THL:n näytelähete
  1. Viikonloppuisin (perjantaista klo 12 - sunnuntaihin)
  • Täytä ja tulosta Huslabin virustutkimuslähete
  • Lääkäri soittaa Huslabiin (perjantaisin klo 15 saakka p. 050 427 2169, päivystysaikana p. 040 837 4010 tai 040 837 4011) ja sopii vasta-aineiden tutkimisesta päivystyksenä
  • Hoitaja tai lääkäri soittaa Fimlabiin (p. 03 311 76536) näytteidenotosta ja sopii niiden lähettämisestä arkiohjeista poiketen suoraan Huslabiin jo päivystysaikana
  • Näytteiden mukaan pakataan täytetty näytelähete

Huslab tutkii tuhkarokkovasta-aineet jo samana päivänä, mikäli näyte on perillä Huslabissa klo 18 mennessä. Kuitenkin myös sunnuntai-iltana kannattaa harkita näytteiden lähettämistä Huslabiin, jolloin vasta-aine- ja PCR-tulokset saadaan maanantaina nopeammin.

PCR-vastaus saadaan arkiaikaan.

Tuhkarokkopotilaan hoito

Tuhkarokkopotilas hoidetaan alipaineistetussa huoneessa kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimin tartuttavuusajan. Hengityksensuojaimena käytetään FFP3-suojainta. Potilaan hoitoon saavat osallistua vain ne työntekijät, jotka ovat joko sairastaneet tuhkarokon tai saaneet kaksi tuhkarokkorokotusta. Niiden työntekijöiden, joiden immuniteetista ei ole varmuutta, ei tulisi mennä tartuttavan tuhkarokkopotilaan huoneeseen.

Tuhkarokolle altistuneen, rokottamattoman työntekijän, joka ei ole sairastanut tuhkarokkoa, on otettava yhteyttä viiveettä työterveyshuoltoon. Perusterveelle työntekijälle annetaan MPR-rokote (mielellään 72 tunnin kuluessa altistuksesta), raskaana oleva tai immuunipuutteinen työntekijä suojataan immunoglobuliinilla (viikon kuluessa altistuksesta). Työntekijä pidätetään työstä viisi vuorokautta ensimmäisestä altistuksesta siihen asti, kunnes on kulunut 21 vuorokautta viimeisestä altistuksesta.

Potilasta kuljetetaan vain välttämättömissä tilanteissa, kuljetuksen ajaksi potilaalle laitetaan kirurginen suu-nenäsuojus. Kuljettaja käyttää FFP3-hengityksensuojainta. Potilaalle opetetaan yskimis- ja käsihygienia.

Varotoimihuoneeseen ei saa mennä ilman henkilökunnan lupaa. Henkilökunnan on selvitettävä vierailijoille tartuntavaara ja taudin leviämistapa. Ei-immuunien henkilöiden vierailut sallitaan vasta kun tartuttavuusaika on ohitettu. Immuunit (kaksi rokotusta saaneet tai tuhkarokon sairastaneet) vierailijat suojautuvat samoin kuin työntekijät.

Päivitetty 19.11.2024