MERS-koronavirusinfektio (Middle East respiratory syndrome), ohje ammattilaisille

Päivitetty 22.8.2023

Tietoa MERS-CoV-infektiosta

MERS-CoV-infektioon sairastuneita on raportoitu vuodesta 2012 alkaen yli 2600 tapausta 27 maassa. Yli kolmasosa sairastuneista on menehtynyt. Tapauksista 80 prosenttia on raportoitu Saudi-Arabiassa, missä on todettu myös laajimmat sairaalaepidemiat Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Etelä-Korean lisäksi. Euroopan maissa todetuissa tautitapauksissa tartunta on tapahtunut Lähi-Idässä.

Ajantasaista tietoa maista, joissa on varmistettu MERS-CoV-infektioita ihmisillä:

Tartuntalähteestä ja -reiteistä ei ole vielä täsmällistä tietoa. MERS-virusta esiintyy kameleissa etenkin Lähi-idässä. On näyttöä siitä, että ihminen voisi saada tartunnan kameleista, suoraan tai epäsuoraan. Ihmisestä toiseen tapahtuvia tartuntoja on varmistettu perherypäiden sekä sairaalaepidemioiden yhteydessä. Virus tarttuu suorassa kosketuksessa potilaaseen tai lähiympäristöön sekä pisaratartuntana hengitystie-eritteistä.

Itämisaika: 2–14 vuorokautta.

Taudinkuva: hengitystieinfektio, joka voi vaihdella lievästä (kuume ja yskä) vaikeaan tautiin. Voi kehittyä hengityksen vajaatoiminta, ARDS, shokki ja monielinvaurio.

Altistumistiedot:

14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua joku seuraavista:

  • Läheinen kontakti laboratoriovarmistetun MERS-CoV-tapauksen kanssa missä tahansa maassa

tai

  • Läheinen kontakti kamelin ja/tai kamelin eritteiden kanssa maassa, missä on edeltävän vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-CoV-tartuntoja

tai

  • Oleskelu sairaalassa (potilaana/omaisena/työntekijänä) maassa, missä on edeltävän vuoden aikana todettu kotoperäisiä MERS-tartuntoja

Potilaan hoito avovastaanotolla

Jos epäily MERS-CoV-infektiosta syntyy avovastaanotolla, siirrä potilas omaan huonetilaan erilleen muista potilaista. Potilas pukee kirurgisen suu-nenäsuojuksen, jos hän pystyy sitä käyttämään. Opeta potilaalle yskimishygienia. Käytä suojaimia ollessasi potilaan kanssa samassa huoneessa:

  • FFP2- tai FFP3-hengityksensuojain
  • Visiiri tai suojalasit
  • Suojatakki tai hihallinen suojaesiliina
  • Suojakäsineet

Konsultoi Pirhan infektiolääkäriä tutkimuksista ja hoidosta.

Potilaan hoito sairaalassa

  • MERS-koronavirusinfektioon ei ole lääkehoitoa eikä ehkäisevää rokotetta ole saatavilla. Hoito on oireenmukaista
  • Hoida potilasta kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimin Pirhan intrassa olevan toimintaohjeen 1 mukaisesti.

Päivitetty 19.11.2024