Lintuinfluenssa eli influenssa A alatyypit H5N1, H7N9, H7N7, H9N2 toimintaohje ammattilaisille

Päivitetty 28.6.2024

Tietoa lintuinfluenssasta

Lintuinfluenssaviruksilla tarkoitetaan influenssa A -viruksia, jotka aiheuttavat tartuntoja luonnonvaraisissa linnuissa ja siipikarjassa. Kahteen alatyyppiin (H5 ja H7) kuuluu virusalatyyppejä, jotka voivat aiheuttaa vakavia lintuinfluenssaepidemioita.

Linnuilla on viime vuosina esiintynyt laajoja lintuinfluenssa A(H5N1) -epidemioita Euroopassa. Myös luonnonvaraisilla nisäkkäillä on todettu tartuntoja. Suomessaakin linnuista ja turkiseläimistä on löydetty lintuinfluenssaviruksia.  Yksittäisiä ihmisten influenssa A(H5N1) -infektioita on todettu Aasiassa, Amerikassa ja Euroopassa, mutta Suomessa tapauksia ei ole todettu.

Influenssa A(H7N9) viruksen on todettu aiheuttaneen vakavia taudinkuvia ihmisillä Kiinassa vuonna 2013. Muut lintuinfluenssavirukset A(H7N7) ja A(H9N2) ovat aiheuttaneet yksittäisiä, lieviä infektioita ihmisillä, valtaosa todetuista tartunnoista on todettu Kiinassa.

Lintujen influenssavirukset tarttuvat ihmiseen yleensä huonosti. Ihminen voi saada tartunnan infektoituneesta linnusta tai sairaan linnun ulosteella saastuneesta materiaalista tai ympäristöstä kosketus- tai pisaratartuntana. Lähes kaikki A(H7N9) tai A(H5N1) -virusinfektioihin sairastuneet ovat olleet läheisessä kosketuksissa siipikarjaan. Virus ei tartu helposti ihmisestä toiseen. 

Katso:
THL:n toimenpideohje ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi
Lintuinfluenssarokote THL
Avian influenza (ECDC)

Itämisaika: 3–14 vuorokautta.

Taudinkuva: Oirekuva voi vaihdella virustyypeittäin. Tauti on usein lieväoireinen.

Potilaalle on harkittava lintuinfluenssavirustutkimuksia, jos seuraavat kaksi kriteeriä täyttyvät:

  1. Tautiin liittyy hengitystieinfektion oireita kuten yskää, hengitysvaikeutta, keuhkokuume tai ARDS

ja

  1. Potilas on 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ollut kontaktissa lintuihin, niiden eritteeseen tai muuhun eläimeen, jolla on epäilty tai todettu lintuinfluenssatartunta.

Tutkimusten tarpeesta konsultoidaan Pirhan infektiolääkäriä. Potilaalle aloitetaan infektiolääkärin konsultaation perusteella viruslääkitys jo ennen kuin virologisten näytteiden vastaukset ovat valmiit.

Viruslääkehoito:

  • Oseltamiviiri 75 mg-150 mg x 2 per os (annosta redusoitava munuaisten vajaatoiminnassa) vähintään viisi vuorokautta tai
  • Tsanamiviiri-inhalaatio 5 mg 2 su x 2 vähintään viisi vuorokautta tai
  • Tsanamiviiri-infuusio 600 mg x 2 (annosta redusoitava munuaisten vajaatoiminnassa) 5–10 vuorokautta tai
  • Peramiviiri-infuusio 600 mg x 1 vähintään viisi vuorokautta (jos valmistetta on saatavissa).

Potilaan hoito avovastaanotolla

Jos epäily lintuinfluenssasta syntyy avovastaanotolla, siirrä potilas omaan huonetilaan erilleen muista potilaista. Potilas pukee kirurgisen suu-nenäsuojuksen, jos hän pystyy sitä käyttämään. Opeta potilaalle yskimishygienia. Käytä suojaimia ollessasi potilaan kanssa samassa huoneessa:

  • FFP2- tai FFP3-hengityksensuojain
  • Visiiri tai suojalasit
  • Suojatakki tai hihallinen suojaesiliina
  • Suojakäsineet

Konsultoi hyvinvointialueen infektiolääkäriä tutkimuksista ja hoidosta.

Potilaan hoito sairaalassa

Hoida potilasta hyvinvointialueen intrassa olevan toimintaohjeen 1 mukaisesti. Noudata hoidossa kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimia.

Päivitetty 19.11.2024