Enterovirustaudit ja enterorokko ohje ammattilaisille

Enterovirusinfektiot ovat hyvin yleisiä, valtaosin oireettomia tai hyvin lieväoireisia infektioita. Virustyypistä riippuen oirekuvana voi olla esimerkiksi ylähengitystieinfektio, enterorokko, aivokalvontulehdus tai vastasyntyneen yleisinfektio. Enterovirukset lisääntyvät suolistossa, ja infektion aikana ja sen jälkeen virusta erittyy ulosteisiin yleensä useita viikkoja. Tartunta tapahtuu pääasiallisesti ulosteista tai kontaminoituneiden pintojen kautta käsien kautta suuhun tai toisiin ihmisiin, mutta myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden välityksellä on mahdollinen. Enterorokon tavallisin aiheuttaja on coxsackie A16 -virus, mutta muutkin enterovirukset voivat aiheuttaa rokkotautia.

Tartunnan torjumiseksi on tärkeintä huolellinen käsien pesu runsaalla vedellä ja saippualla varsinkin WC-käyntien ja vaippojen käsittelyn jälkeen sekä ennen ruokailua. Enterovirusinfektiota sairastavaa potilasta hoidetaan pääsääntöisesti tavanomaisia varotoimia, mutta lastenosastoilla ja synnytysvuodeosastoilla oireiden keston ajan kosketusvarotoimia noudattaen.

Enterovirukset eivät ole erityinen riski henkilökunnalle, eikä henkilökunnan altistuminen enterovirukselle aiheuta erityistoimia. Enterorokkoa sairastavan terveydenhuollon työntekijän tulisi olla poissa työstä, kunnes käsien rakkulat ovat kuivuneet ja uusia rakkuloita ei enää ilmaannu.

Päivitetty 28.11.2024