Candida auriksen leviämisen ehkäisy

8.5.2024 Päivitetty näytteenottoa koskeva osuus

Candida auris (C. auris) on hiivasieni. Se voi aiheuttaa vakavia yleisinfektioita ja muita infektioita, erityisesti sairaala- ja laitoshoitopotilaille, joilla on vakavia perussairauksia. C. auris tunnistettiin vuonna 2009 ulkokorvan eritteestä japanilaiselta potilaalta, minkä jälkeen C. auris -infektioita ja epidemioita on kuvattu eri puolilla maailmaa. Koska C. auris tarttuu helposti ja kehittää herkästi resistenssiä hiivalääkkeille, yksikin löydös käynnistää kosketusvarotoimet, tehostetun sairaalasiivouksen, sekä altistuneiden jäljittämisen.

C. auriksen mahdollisuus huomioidaan suorana sairaalasiirtona ulkomailta tulevasta potilaasta. C. auris tarttuu kosketustartuntana. Se voi tarttua hoitolaitoksissa esimerkiksi hoito- ja tutkimusvälineiden tai ympäristön pinnoilta tai henkilöstä toiseen. Potilaiden kolonisoituminen voi olla pitkäkestoista ja C. auris voi säilyä sairaalaympäristössä kauan.

C. auris voidaan todeta viljelemällä esim. veri- tai virtsanäytteestä. Näytteitä otetaan useilta anatomisilta alueilta, jotta kolonisaation laajuus saadaan selville. C. auris -infektion hoidon suunnittelu kuuluu infektiolääkärille.

Candida aurikselle altistuneen tai riskiryhmään kuuluvan potilaan hoito

C. aurikselle altistuneena tai riskiryhmään kuuluvana pidetään potilasta

  • joka ollut samassa potilashuoneessa C. auriksen kantajan kanssa.
  • jolla on riskitiedoissa tai lähetteessä tieto C. aurikselle altistumisesta.
  • joka tulee hoitoon suorana sairaalasiirtona ulkomailta.

Näitä potilasryhmiä hoidetaan kosketusvarotoimin, kunnes C. auris näytteet on vastattu negatiivisina. Kosketusvarotoimien lisäksi kädet pestään vedellä ja saippualla sekä desinfioidaan ennen aseptisia toimenpiteitä ja potilashuoneesta poistuttaessa. Potilas sijoitetaan yhden hengen huoneeseen.

C. auris viljelynäytteet otetaan kahtena ensimmäisenä hoitopäivänä molemmista kainaloista ja molemmista nivusista. Näytteiden vastaamiseen kuluu aikaa noin viikko. Katso ohje näytteiden ottamiseen Fimlabin ohjekirjasta (näytenumero 6633, CaauVi).

Candida auriksen kantajan hoito

C. auriksen kantajana pidetään potilasta

  • jonka riskitiedoissa on tieto C. auris -kantajuudesta.
  • jolta löytyy C. auris kliinisestä näytteestä tai seulontanäytteestä.

C. auriksen kantajaa hoidetaan kosketusvarotoimin. Kosketusvarotoimien lisäksi kädet pestään vedellä ja saippualla sekä desinfioidaan ennen aseptisia toimenpiteitä ja potilashuoneesta poistuttaessa. Potilas sijoitetaan yhden hengen huoneeseen. Huone pidetään mahdollisimman tyhjänä.

Hoidossa käytetään kertakäyttövälineitä, mikäli mahdollista. Monikäyttöiset välineet, kuten verenpaine- ja saturaatiomittarit ym. pidetään potilashuoneessa ja niitä käytetään potilaskohtaisina koko hoitojakson ajan. Desinfioi monikäyttöiset välineet aina käytön jälkeen huolellisesti käyttäen Erisan Oxy+ 5 %, Oxivir plus 3,5 % tai Saniswiss S1 valmista pyyhettä.

Huone siivotaan kahdesti päivässä huonekohtaisilla siivousvälineillä ja desinfektioaineella. Desinfektioaineena käytetään jotain seuraavista:

  • Erisan Oxy+ 5%
  • kloori 1000 ppm
  • Oxivir plus 3,5%
  • Saniswiss S1 pyyheet

Potilaan lähdettyä tehdään loppusiivous desinfektioaineella. Siivouksen jälkeen huone vetyperoksidikuivasumutetaan (Nocospray).

Päivitetty 8.5.2024