A-streptokokki-epidemia päiväkodissa tai koulussa - otsikko
A-streptokokki-epidemia päiväkodissa tai koulussa, ohje ammattilaisille
Streptokokki A päiväkodissa tai koulussa
Päivitetty 29.4.2024
Usein yhteydenotto A-streptokokkitartunnoista tulee päiväkodista tai opetuksesta. Tapausta alkaa selvittää se ammattihenkilö, jonka työnkuvaan se alueella kuuluu. Alueesta mukaan selvityksen tekee yleensä tartuntataudeista vastaava lääkäri, tartuntatautihoitaja tai hygieniahoitaja.
1. Seulontakriteerit
Selvitä, täyttyvätkö seulontakriteerit. Seulontanäytteet otetaan, mikäli kahden viikon kuluessa on todettu tapauksia 20 prosentilla tai useammalla ryhmäläisistä.
Selvitä
- ryhmän koko
- streptokokki A toteamispäivämäärät
Jos seulontakriteerit eivät täyty, jäädään tilannetta seuraamaan. Pyydä ottamaan tarvittaessa uudelleen yhteyttä. Lähetä päiväkotiin tai kouluun ohje A-streptokokkitartuntojen ehkäisy päiväkodissa tai koulussa. Lasten kotiin voi tarvittaessa lähettää ohjeen Tiedote vanhemmille A-streptokokista.
2. Seulontojen järjestäminen
Mikäli seulontakriteerit täyttyvät, sovi pikaisesta seulonnan ajankohdasta päiväkodin tai koulun kanssa. Parasta on, jos tartuntatautihoitaja tai hygieniahoitaja pystyy jalkautumaan paikan päälle. Tähän tarvitaan yleensä työpari. Toimintamalli kannattaa suunnitella alueella etukäteen, jotta toiminta on sujuvaa epidemiatilanteessa.
Lähetä päiväkodin tai koulun yhteyshenkilölle:
- A-streptokokkitartuntojen ehkäisy päiväkodissa tai koulussa. Päiväkodissa tai koulussa toimitaan tämän ohjeen mukaan, kunnes epidemia on ohi.
- Tiedote vanhemmille päiväkodin tai luokan A-streptokokkiepidemiasta ja seulontanäytteiden ottamisesta. Tiedote jaetaan huoltajille. Perhe voi esittää sen, mikäli lapsi tai perheenjäsenet joutuvat hakeutumaan laboratorioon tai omalle terveysasemalle seulontanäytteelle.
- Oirekysely ja lupa näytteiden ottamiseen. Lomake pyydetään palauttamaan täytettynä näytteenottajalle, tai suljetussa kirjekuoressa päiväkodin tai koulun henkilökunnalle, jotka toimittavat sen avaamattomana näytteenottajalle
Ellei paikan päälle seulomaan meneminen ole mahdollista, anna päiväkotiin tai kouluun selkeät ohjeet lasten huoltajille jaettavaksi. Mikäli seulonta on tarpeen, se pitää toteuttaa mahdollisimman yhtaikaisesti koko ryhmässä, samoin positiivisten lääkitseminen.
Selvitä ja ohjaa perheille seuraavat asiat:
- minne ja milloin seulottavat hakeutuvat nieluviljelynäytteelle: omalle terveysasemalle vai suoraan laboratorioon
- kuka tekee tutkimuslähetteet
- miten perheet saavat tutkimustulokset (esimerkiksi negatiiviset vastaukset tekstiviestillä, positiiviset vastaukset puhelinsoitolla)
- mistä seulontapositiiviset saavat lääkityksen
Vastuulääkäri huolehtii tutkimustulosten tarkistamisesta ja lääkemääräyksistä niille, joilta A-streptokokki löytyy. Lapsi voi palata kouluun tai päiväkotiin noin 24 tunnin kuluttua lääkityksen aloittamisesta.
Vastausten ilmoittamisesta huoltajille voi sopia esimerkiksi, että negatiiviset vastaukset ilmoitetaan tekstiviestinä ja positiivisista soitetaan huoltajalle.
- sovi, kuka huolehtii viestien lähettämisestä ja soitoista.
- soiton yhteydessä kerrataan yleiset ohjeet lääkityksestä ja mm. hammasharjan vaihtamisesta/pesusta, sekä muistutetaan siitä, että perheenjäsenten pitäisi myös hakeutua nieluviljelynäytteelle omalle terveysasemalle tai halutessaan yksityislääkäriasemalle.
Ilmoita seulonnasta etukäteen seuraaville
- laboratoriolle (dominik.kerimov@fimlab.fi)
- Pirkanmaan terveysneuvontaan (ulla.virtanen@pirha.fi)
- alueen terveysasemalle
- Pirha infektiolääkärille: sirpa.rasanen@pirha.fi puh. 040 8007562, tai Laura Tervo laura.tervo@pirha.fi puh. 044 4858293, tai 03 31166585
Toimenpideohje A-ryhmän streptokokkitapauksiin - THL
3. A-streptokokkitartuntojen ehkäisy päiväkodissa tai koulussa
Kun päiväkodissa tai koululuokassa todetaan useita A-streptokokkitartuntoja, toimitaan alla olevan ohjeen mukaan, kunnes epidemia on ohi. Koulussa noudatetaan ohjetta siltä osin kuin se on mahdollista.
Lasten käsihygienia
Lapset pesevät kätensä vedellä ja saippualla sekä kuivaavat kätensä käsipaperiin. Pesun jälkeen lapsia avustetaan desinfioimaan kädet alkoholipohjaisella käsihuuhteella:
- päiväkotiin tullessa
- ennen ruokailuja
- vaipanvaihdon ja WC-käynnin jälkeen
- ulkoilusta sisään tullessa
- kun kädet likaantuvat, esimerkiksi aivastaessa, niistäessä.
Työntekijöiden käsihygienia
Työntekijät eivät käytä työpäivän aikana rannekelloa, aktiivisuusranneketta, sormuksia, käsikoruja tai rakenne- tai geelikynsiä. Kynnet pidetään lyhyinä.
Kädet pestään ja kuivataan käsipaperiin:
- päiväkotiin tullessa
- kun kädet ovat likaiset
- päiväkodista pois lähdettäessä
Kädet desinfioidaan alkoholipohjaisella käsihuuhteella:
- käsien pesun jälkeen
- ennen ruuan jakoa ja ruokailua
- suojakäsineiden riisumisen jälkeen
- yskimisen, aivastamisen ja niistämisen jälkeen
Suojakäsineitä käytetään:
- lapsen vaipan vaihdossa ja pyllyn pesussa
- lapsen peppua pyyhittäessä
- oksennus-, ripuli- ja muita eritteitä siivottaessa
- kun ollaan kosketuksissa vereen tai näkyvästi verisiin eritteisiin
Suojakäsineiden riisumisen jälkeen kädet desinfioidaan.
Ruokailu
Henkilökunta jakaa ruuan epidemian aikana.
Erilaisista monikäyttöisistä janojuomapulloista ja -mukeista luovutaan epidemian ajaksi ja siirrytään kertakäyttöisiin, ellei astiaa laiteta tiskiin jokaisen käytön jälkeen.
Tehostettu siivous
Kosketuspintojen pyyhkimistä tehostetaan. Siihen käytetään soveltuvaa desinfektioainetta. Merkittäviä kosketuspintoja ovat esimerkiksi ovenkahvat, kaiteet, valokatkaisijat, pöydät, tasopinnat, vesihanat, tuolien kahvat sekä leikkitilojen lattiat ja lelut. Työntekijöiden kanssa kerrataan eritetahradesinfektion periaatteet ja eritteet pyyhitään välittömästi.
Päiväkodin lelut puhdistetaan. Osan hankalammin puhdistettavista leluista voi laittaa pois käytöstä epidemian ajaksi. Rajoitettu määrä leluja on helpompi pitää puhtaana. Vesipesua kestävät lelut pestään pyykinpesukoneessa tai käsin. Kirjojen kannet ja lelut, jotka eivät kestä vesipesua, pyyhitään yleispuhdistusaineella ja mikrokuitupyyhkeellä.
Potat ja WC-istuimen rengas pestään jokaisen käytön jälkeen soveltuvalla desinfektioaineella.
Epidemiaa selvittänyt henkilö, yleensä tartuntatautihoitaja, ilmoittaa päiväkotiin, kun epidemiaselvitys on tehty ja tarvittavat antibioottihoidot aloitettu. Tämän jälkeen ryhmän tilat siivotaan perusteellisesti. Kosketuspinnat, leikkitilan lattia ja lasten lokerot pyyhitään huolellisesti soveltuvalla desinfektioaineella ja mikrokuitupyyhkeellä. Lisäksi kaikki käytössä olleet lelut pestään tai pyyhitään sekä lasten liinavaatteet vaihdetaan.
Perusteellisen siivouksen jälkeen siivouksessa voidaan siirtyä päiväkodin normaaliin siivouskäytäntöön.
Lasten lelut ja tutit
Perheet vievät lasten omat unikaverit ja muut omat lelut kotiin pestäväksi. Epidemian aikana omia leluja ei ole hyvä tuoda päiväkotiin. Jos unilelu on välttämätön, se säilytetään lapsen omassa lokerossa ja annetaan lapselle päiväuniajaksi omaan sänkyyn. Perhettä pyydetään pitämään lelun puhtaudesta huolta. Tutit säilytetään kannellisissa rasioissa lasten lokeroissa. Perheitä ohjataan pesemään tutit ja rasiat päivittäin.
Päivitetty 19.11.2024