Alaraajan valtimoahtauman kirurgisen hoidon hoitopolku

Valtimonkovettumataudin seurauksena lihasten ja muiden kudosten verenkierto ja sen myötä hapensaanti heikkenee. Tilaa kutsutaan krooniseksi alaraajaiskemiaksi. Se ilmenee katkokävelyoireena, raajan lepokipuna tai haavaumina ja johtaa pahimmillaan raajan kuolioon.

Verisuonikirurgi on todennut hoitotarpeen.

Yliherkkyys tai allergia: Mikäli aiemmin on todettu varjoaine- tai puuduteaineyliherkkyys tai -allergia, ilmoita siitä hoitavalle henkilökunnalle.

Tiedustelut: Vuodeosaston hoidonsuunnittelijalta numerosta 03 311 64938 tai sairaanhoitajalta numerosta 03 311 64819.

Saat kutsun ja ohjeet postitse tai kiireellisessä tapauksessa puhelimitse.

Lue potilasohje: Verisuonikirurgiseen leikkaukseen valmistautuminen

Kun saavut sairaalaan, ilmoittaudu ensin pääaulassa olevalla automaatilla. Näytä automaatin lukijaan viivakoodia, joka on kutsukirjeessä, Kela-kortissa tai ajokortissa. Automaatti tulostaa sinulle kulkuohjeen verisuonikirurgian poliklinikalle ja käyntinumeron, jolla sinut kutsutaan vastaanotolle.

Verisuonikirurgian poliklinikka sijaitsee D-rakennuksen 2. kerroksessa verisuonikeskuksessa. Istu odottamaan automaatin tulostamassa ohjeessa olevaan odotustilaan. Seuraa odotustilassa olevaa infotaulua, sillä siihen tulee näkyviin käyntinumerosi sekä vastaanottohuoneen numero.

Esikäyntivastaanotto on 1–7 vuorokautta ennen leikkausta. Tapaat silloin sairaanhoitajan, verisuonikirurgin ja tarvittaessa anestesialääkärin. Joskus esikäynti voidaan korvata sairaanhoitajan tekemällä puhelinhaastattelulla. Sinulle ilmoitetaan siitä kirjeellä.

Saat kutsukirjeessä ja esikäynnillä tarkemmat ohjeet, minne tulet leikkauspäivänä. Jos tulet suoraan leikkaukseen kotoa, saavut LEIKO-yksikköön, joka on D-rakennuksen 2. kerroksessa verisuonikeskuksessa. Siellä sinut valmistellaan leikkaukseen ja sinulle annetaan esilääkitys.

Sinut saatetaan kutsua ennen leikkausta myös verisuonikirurgian osastolle, joka sijaitsee D-rakennuksen 2. kerroksessa verisuonikeskuksessa. Ilmoittaudu tullessasi osaston kansliassa. Osastolta sinut siirretään leikkaussaliin.

Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa. Toimenpiteessä tervettä valtimoa paljastetaan ahtauman molemmin puolin ja näiden väliin asetetaan ohite. Ohitemateriaalina pyritään käyttämään potilaan omaa laskimoa. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, voidaan laskimon sijaan käyttää verisuoniproteesia.

Leikkauksen jälkeen vointiasi tarkkaillaan heräämössä tai valvonta- tai teho-osastolla. Jos sinulle on asetettu Y-proteesi, sinut siirretään suunnitellusti teho-osastolle.

Heräämö- tai tehovalvonnan jälkeen toipumisesi jatkuu vuodeosastolla. Osastohoidon aikana tavoitteenamme on tukea omatoimisuuttasi ja kuntoutumistasi. vuodeosastolta sinut kotiutetaan tai siirretään jatkohoitopaikkaan.

Sinulle varataan yksi tai useampi seurantakäynti verisuonikirurgian poliklinikalla hoitajan ja verisuonikirurgin vastaanotolla.

Jatkoseuranta tapahtuu terveyskeskuksessa.

Päivitetty 15.11.2023